Mašine proizvođačima krompira

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 26. decembra 2014. 058.ba

Rogatica-preuzimanje vadilica krompira

ROGATICA – Nastavljajući realizacju projekta „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“ predstavnici japanske razvojne agencije „Džajka“, kancelarija u Skelanima, danas su uručili Udruženju proizvođača krompira „Borika“ u Rogatici donaciju od pet vadilica krompira i tri prskalice za krompir u vrijednosti od 20.000 maraka.

– To je rezultat saradnje opštine Rogatica sa ovom japanskom agencijom i ovo je samo jedan dio te saradnje rekao je načalnik opštine Tomislav Puhalac. Samo ove godine iz te saradnje 20 uzgaivača ovaca na području opštine dobilo je po pet priplodnih grla ovaca, 20 pčelara Udruženja „Sat“ dobilo je po četiri košnice sa rojevima pčela i potrebni pčelarski pribor, a 43 postojeća i nova voćara dobilo je 7000 sadnica šljiva i jabuka.

Rogatica-prskalice kao donacija

Kvalitet ovog projekta, naglasio je načelnik Puhalac, je u tome što su Japanci kao donatori u dogovoru sa opštinom kao partnerom prihvatili sugestiju da sve što nabavljamo ide preko naših, domaćih dobavljača u prvom redu sa područja opštine i okruženja. Ovce su na, primjer, kupljene na području naše opštine, a ovu današnju donaciju realizovana je preko dobavljača iz opštine Sokolac itd.

Preuzimajući nove mašine predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača krompira „Borika“ koje broji 27 članova Igor Planojević reče da im ova donacija predstavlja veliku pomoć u finansijskom pogledu i dobro će im doći pri zaštiti i ubiranju krompira kao značajnim fazama rada kod proizvodnje ove povrtlarske kulture od koje živi veći broj seoskih domaćinstava posebno na području Borika po kome su i nadaleko čuvene.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,