Mini sajam đačkog preduzetništva

08.12.2014.

Sajam djaka u Foci

FOČA – Učenici dvije centralne fočanske škole i tri područne škole iz Popovog Mosta, Broda na Drini i Miljevine predstavili su danas četiri biznis-ideje na malom sajmu učeničkog preduzetništva u Osnovnoj školi “Veselin Masleša” u Foči.

Sa prodavnicom poklona, ljekobiljem, drvenim maketama splavova i pčelinjim proizvodima učenici će 12. decembra učestvovati na sajmu u Sarajevu, koji će okupiti 20 škola iz pet gradova BiH.

Nastavnik vjeronauke u područnoj školi u Brodu na Drini Radan Mimić, koji je zajedno sa učenicima, osmislio ideju “Zdravlje iz košnice”, ističe da đaci na ovaj način uče da se ne mogu svi zaposliti u nekoj državnoj instituciji, već da je potrebno od malena razvijati preduzetnički duh.

“Bazirali smo se na pčelama i njihovim proizvodima, pa smo iz mog pčelinjaka pozajmili određene proizvode koje su djeca lijepo upakovala. Naučili su mnoge stvari o pčelama koje nisu znali, a čim dođe proljeće i praktično će vidjeti kako to izgleda u pčelinjaku”, rekao je Mimić.

Nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi “Sveti Sava” Duško Krsmanović kaže da su djeca pokazala veliku kreativnost, da bi na najljepši način realizovali ideju prodavnice poklona.

Sajam djaka u Foci

On je naglasio da su u postojećem sistemu obrazovanja, koji se uglavnom zasniva na teoriji, praktične aktivnosti učenika veoma dobrodošle.

“U početku nisu bili mnogo zainteresovani, jer kada se pomene biznis to je njima nešto apstraktno i komplikovano, ali kako smo odmicali, postalo im je veoma zanimljivo, posebno izrada predmeta i marketing”, rekao je Krsmanović.

Gordana Đuričić iz Udruženja “Nešto više”, koje je, uz finansijsku podršku EU, organizator projekta učeničkog preduzetništva, rekla je da će sajam u Sarajevu biti takmičarskog i prodajnog karaktera.

“Ovdje je generalna proba i izložbeni sajam, da bi drugari, roditelji i nastavnici vidjeli šta su djeca i nastavnici radili protekla dva mjeseca”, rekla je Đuričićeva.