Kusturica: Ne odgovarati na pitanje „Ko ti je ovo uradio?“

SRNA - 31. децембра 2014. 058.ba

Emir Kusturica na Mećavniku

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica ocijenio je da na Balkanu čovjek nije siguran šta god prethodno uradi da to neće neki „stručnjak“ kritikovati.

Podsjećajući na balkansku karakterističnu crtu moralisanja, uz pitanje „ko ti je ovo uradio, ništa ne valja“, Kusturica preporučuje da se na to uopšte ne odgovara, da „naši radovi ne bi trpjeli štetu od velikih prekida“.

„Najsvjetliji trenuci su kada smo daleko od otadžbine, čak i onda kada nam je teško. Kod kuće nema šanse da standardizujemo naše djelovanje, nama je najbolje kada nas nesreća stigne daleko u Kanadi, Americi ili, u novije vrijeme – Kini“, naveo je Kusturica za „Večernje novosti“.

On dodaje da u inostranstvu kada sretneš stručnjake – nema moralisanja, niti se postavlja pitanje „ko ti je ovo radio“, jer to, zbog okolnosti, izgubi svoj smisao.

„Ne samo zbog toga što, ovaj preko, koji ti uzima lovu pošto obavi svoju radnju ne pita ko ti je ovo radio, jer ga to eventualno ne zanima“, ističe Kusturica.

Kusturuca navodi da taj stručnjak u inostranstvu nema nalog da te maltretira svojim psihičkim nedostacima koji nastaju zbog prekida u njegovom razvoju i koji su izazvani istorijskim prekidima.

„On ti svako pitanje postavlja da bi što lakše došao do rezultata. Hoće stvarno da otkrije šta te mori. Za razliku od ovog našeg koji te pita da u tvoju muku utopi svoju“, kaže slavni režiser.

Zato on preporučuje da za početak na pitanje „ko ti je ovo uradio“ treba ćutati i moleru ne treba reći ko je molerisao, zubaru ko je popravljao zube, automehaničaru treba pustiti da sam popravlja motor.

„Tako ćemo stručno preskočiti našu nesreću u kojoj svi naši radovi trpe od velikih prekida koji čine veliku štetu“, ocijenio je Kusturica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: