Odlazak u penziju čajničke legende

05. децембра 2014. 058.ba

Dusanka Vasic

ČAJNIČE – Čitanje je divna stvar. Možete ga smatrati hobijem, potrebom, dužnošću, nužnošću. Ono nas oplemjenjuje, čini duhovno i kulturno naprednijim i boljim. Knjige su blago, vrijednost bez premca. Zanimanje bibliotekar jedno je od najljepših, najznačajnijih i najplemenitijih zanimanja na svijetu.

Zato osobu koja se 37 godina bavila tim časnim poslom moramo na pravi način ispratiti u penziju. Ovaj članak posvećujemo gospođi Dušanki Vasić, legendi Narodne biblioteke „Branko Ćopić“ iz Čajniča.

U svojoj dugoj i uspješnoj karijeri bila je nastavnik, direktor Doma kulture, direktor biblioteke, ali prije svega bila je bibliotekar.

I to kakav bibiotekar. Promijenila je živote mnogih ljubitelja knjiga. Ne samo to, stvorila je neke ljubitelje knjiga.

Devedesete i Čajniče, teška i čudna vremena. Nije bilo interneta da dangubimo na njemu. Na TV smo imali dva kanala, državni, ozbiljan i djeci krajnje nezanimljiv, i neki privatni na kojem su defilovale Kasandre, Ljovisne, festivali patetike i nelogičnih porodičnih odnosa.

Šta nam je onda preostajalo? Da gledamo dnevnik? Teško. Da gledamo latino tirade kiča? Pa ne treba lagati gledali smo ih svi, i veliki i mali. I šta smo još mogli raditi? Eto recimo mogli smo čitati knjige. Zar ima išta ljepše?

Na sreću imali smo biblioteku i Dušanku.

„Imao sam deset godina i nisam volio čitati. A onda sam upoznao tetu Dušanku, i sve se promijenilo.“ kaže jedan član bibioteke.

„Pričala je o knjigama kao što dijete priča o slatkišama. Zbog nje je čitanje postalo nešto mistično, magično, moćno, nešto nesvakidašnje što te može odvesti dalje od svijeta snova i mašte.

I krenulo se u avanturu. Prva knjiga, roman naučne fantastike „Amfibija“ od Beljajeva. Divni opisi podvodnog svijeta, i dječak-riba, raspalili su maštu jednog drugog dječaka. Htio sam još, htio sam da čitam priče o neobičnim mjestima i krajevima, o ljudima koji su postojali samo u svijetu fikcije i mašte svojih autora. Brzo su dolazili junaci stvoreni iz pera Karl Maja (Vinetu i društvo). I tako stalno neki novi i novi. Naučna fantastika, avanture, epska fantastika, krimići, svjetski klasici od humanizma i renesanse do savremene književnosti.“, dodaje drugi.

„Knjige su učinile moj život ljepšim i zanimljivijim, i prije svega duhovno bogatijim, a knjige sam upoznao zahvaljujući gospođi Vasić. Znam da nisam jedini, ima nas još prilično.“, zaključuje treći Čajničanin.

Dusanka Vasic-poveljaDa čitava priča o gospođi Vasić nije subjektivno pisanije zahvalnih ljubitelja literature potrvđuje i nagrada „Đorđe Pejanović“ za najboljeg bibliotekara 2011. godine, koja joj je dodjeljna na manifestaciji „Višegradske staze“. Te 2011. godine kulturna manifestacija je bila prožeta tematikom proslave 50 godina od Nobelove nagrade za književnost Iva Andrića.

Takođe treba napomenuti da je par puta bila član komisije koja je dodjeljivala ove prestižne nagrade.

Njen rad i trud nisu dakle samo priče Čajničana već i potvrđena od strane kolega i stručnjaka.

„1977. godine sam počela da radim u biblioteci. Naravno jedan od najvećih motiva dolaska na ovo radno mjesto je svakako bio egzistencijalni, ali i velika ljubav prema knjigama. Imali smo pravo u toku radnog vremena da 3 sata čitamo knjige. Posao je divan, najljepši na svijetu. U životu sam mnogo toga doživjela, i pozitivnog i negativnog, uz knjige je loše lakše prevazilaženo, dobro je izgledalo još bolje. Dragi mi je što je bilo djece koja su zbog mene počinjala čitati. Nažalost danas se sve manje čita. Djeca su našla druge interese, ne znaju kakvo su bogatstvo i zadovoljstvo knjige. Ali uopšte čitava kultura pati. Teška su vremena za nju. Dok sam radila, trudila sam se da aktiviram pasivnu djecu, djecu koja ne mare za dobro štivo (a svaka knjiga je dobra na svoj način), ali nisam sigurna da je to u zadnje vrijeme davalo rezultata. Vlada neka apatija u odnosu prema kulturi. Valjda će nekad biti bolje.“ kaže Dušanka Vasić, gospođa, dama, bibiotekar i legenda svih Čajničana knjigofila.

Nadamo se da će uživati u penziji i da će Narodna bibioteka „Branko Ćopić“ nastaviti stazom na koju ju je izvela naša Dušanka.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,