Premijerno u Srpskoj prikazan film „Branio sam Mladu Bosnu“

RTRS - Mira Andrić - 06. decembra 2014. 058.ba

Branio sam Mladu Bosnu 2

ANDRIĆGRAD – U bioskopu „Dolly Bell“ u Andrićgradu je premijerno prikazan film „Branio sam Mladu Bosnu“, reditelja i scenariste Srđana Koljević, kao jedini filmski projekat kojim se ove godine obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata.

„Uz iskusne glumce, više od deset debitanata dobilo je velike dramske uloge, koji su najprije morali da nauče šta je dubina idealizma i da shvate suštinu ideje slobode kojom se bavi ovaj film. Tako oplemenjeni odlično su se snašli u ulogama mladobosanaca“, rekao je Koljević.

Oslanjajući se na autentične zapise i svedočenja, film je priča o „Mladoj Bosni“ i sarajevskom atentatu iz jedne neobične vizure advokata Rudolfa Cistera, zaboravljenog heroja cijelog sudskog procesa, advokata po službenoj dužnosti, po porijeklu poluaustrijanca i poluhrvata, koji je dirnut idealizmom golobradih mladića, nesebično i požrtvovano odlučio da brani optužene izlažući sebe opasnosti. Iako su Mladobosanci unaprijed bili osuđeni, njegova odbrana ušla je u svjetske pravne udzbenike i do danas je ostala univerzalni moralni uzor.

„Takva vrsta hrabrosti je rijetka i danas i zato sam smatrao da je vrlo važno ispričati takvu priču. Srećan sam što publika svugdje prepoznaje univerzalnost ove priče“, kaže Koljević, ističući da ovog i ovakvog filma sigurno ne bi bilo da nije bilo podrške Emira Kusturice koji je jedini pomogao da se cijeli filmski projekat iznese do kraja i omogućio da se dijelovi filma snime u „Parku prirode – Mokra Gora“.

Branio sam Mladu Bosnu

Što se tiče Republike Srpske, Andrićgrad je dobio ekskluzivno pravo da se samo u njemu prikazuje ovaj film.

Koljević je podsjetio da je film sniman na lokacijama Beograda, Mokre Gore, Sarajeva i Pančeva, gdje su korišteni originalni zatvori iz austrougarskog perioda.

Milošu Đuroviću ovo je prvi angažman i pripala mu je uloga Gavrila Principa. Kaže da je to za njega bila velika odgovornost zbog same činjenice da je Princip bio istorijski lik. „Pokušao sam da ga razumem kroz upoznavanje njegove ideje i težnje za slobodom i to sam potpuno osjetio u sebi dok sam igrao svoju ulogu“, kaže ovaj mladi glumac.

Premijernom prikazivanju filma u Republici Srpskoj u Andrićgradu, zajedno sa koljevićem prisustvovao je i režiser Emir Kusturica i dio mlade glumačke ekipe: Vaja Dujović, Vuk Kostić, Miloš Đurović, Marko Pavlović koji ne skrivaju zadovoljstvo što su se našli u timu velikih filmskih imena, uz naglasak da je san svakog mladog glumca da samo upozna u svijetu proslavljenog režisera Emira Kusturicu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: