Problem Srba i Rusa je fizička udaljenost

26.12.2014.

Emir Kusturica

Proslavljeni srpski režiser Emir Kursturica ocijenio je da je problem Srbije i Rusije što su fizički udaljene i što nisu zemlje susjedi.

“Problem je što smo mi daleko i najveći problem sa našim odnosom prema Rusiji je ta fizička udaljenost. Sve se u velikim potezima nekako vrati na komšijski odnos, a mi nismo komšije, nego smo metaforički vezani”, rekao je Kusturica novinarima u Beogradu.

Komentarišući obustavu izgradnje gasovoda “Južni tok”, koji je trebalo da prođe i kroz Srbiju, Kusturica je naveo da, ipak, postoji vezanost kroz ozbiljne investicije koje je Rusija već napravila u Srbiji, kao što su naftna industrija i rafinerije, u koje je uložila novac. “Nadam se da će to biti bolje”, dodao je Kusturica.

On smatra da narednu godinu, kada je riječ o kulturi, neće “progutati” globalizacija, navodeći da je filmski festival “Kustendorf”, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture Srbije, najbolji pokazatelj toga.

“Evo ovaj festival je najbolji znak da je država spremna da se bori protiv te vrste globalizacije, odnosno protiv njenog uticaja da poništava nacionalnu kulturu spontano, kao što to inače radi”, rekao je Kusturica.

Govoreći o svom novom filmu o urugvajskom predsjedniku Hozeu Muhiki, koji je poznat kao najsiromašniji predsjednik na svijetu, Kusturica je naglasio da će to biti jedna zanimljiva priča, zato što taj predsjednik u martu iduće godine ide posljednji dan na posao.

“Utoliko sam ja pronašao da je dramaturška okosnica tog filma – predsjednik koji ide posljednji dan na posao u svoju kancelariju i u okviru tog dana desiće mu se praktično cijeli njegov život”, rekao je Kusturica.

Na pitanje da li je urugvajski predsjednik pogledao film, Kusturica je odgovorio: “On mene voli privatno, tako da on ne mora da gleda film”.