Saradnja „Bambi Soko“ sa SSPD „Sveta Srbija“ iz Beograda

crkva-visegrad.com - 02. децембра 2014. 058.ba

Bambi-Soko i Sveta Srbija

VIŠEGRAD – Kalendar aktivnosti članova Sportske sekcije „Bambi Soko“, Srpskog sokolskog društva „SOKO“ iz Dobruna kod Višegrada, kao da nemaju ni jedan slobodan dan u kalendarskoj godini. U ovoj sekciji od ideja do realizacije je kao u košnici. Ne staje se ni jedan čas dok se predloženo i zamišljeno ne realizuje, ma kakve prepreke i iskušenja bila pred ovim vrijednim ljudima i djecom, jer je ljubav prema sportu i vjeri u srcima svih, i snagu crpe iz izuzetnih dosadašnjih rezultata rada.

Poslije odlaska i boravka kod sabraće na Kosovu i Metohiji, ispunjeni milošću, neograničenom ljubavlju i neopisivim gostoprimstvom, ne čekajući i ne odlažući ni tren, Bambijevi Sokoli su pohitali da uspostave još jedan susret više.

Znajući da je prošle godine u junu osnovano Srpsko sportsko pravoslavno društvo „Sveta Srbija“ u Beogradu, a prilikom posjete Svetom manastiru Đurđevi stupovi, Otac iguman Gerasim u članovima Bambi Sokola je prepoznao srodno društvo, ovom društvu iz Beograda. Nije bilo teško prepoznati na licima naše djece želju da upoznaju nove drugare i da njihovi susreti budu više od pukog sportskog nadmetanja, koji i inače ima samo prijateljski karakter. Duhovnik sekcije, jerej Dragan Vukotić, Aleksandar Govedarica, Miro Vuković i Hadži Branko Nikitović, su bili spremni svakog časa poći u Beograd na radni dogovor i upoznavanje sa idejnim tvorcem osnivanja SSPD “Sveta Srbija“ istaknutim sportistima Dejanom Tomaševićem, Matijom Kežmanom, Igorom Jankovićem, Goranom Stevanovićem, Aleksandrom Stanojevićem i Miljanom Ćeraniđem.

Aleksandar Govedarica je bio revnosan i nije odustajao dok nije uspostavio vezu sa sekretarom društva Vladom Radovićem. Dvodnevni sajam sporta na Sajmištu je bila idealna prilika da se sastanak utanači i 29. novembra 2014. godine pomenuta četvorka je krenula u još jednu misiju. Otac Dragan Vukotić se u svakom času stara i daje nam duhovnu podršku, a na primjerima kakav je ljekoviti program ZEMLjE ŽIVIH u selu Brajkovac kod Lazarevca, prilikom posjete štićenicima koji se liječe od svakojakih zavisnosti, najčešće zavisnosti od narkotika, svi smo na neki način opomenuti i još više smo osnaženi i odlučni u radu sa našom dragom djecom čistih duša i čistog srca i svako od nas mora se primiti još veće obaveze i dužnosti u radu sa djecom kako im se ne bi desilo da ne daj Bože skrenu sa pravog puta u provaliju zvanu „Droga“.

Dirljivo je bilo upoznavanje ne samo oboljelih ljudi, nego upoznavanje sa snagom i riješenošću da se izliječe i vrate zdravi svojim porodicama, ali da se vrate i Bogu i crkvi, jer je u ovom času i u ovom bratstvu Zemlje živih, Srpska pravoslavna crkva jedina koja daje ne samo duhovnu podršku nego i svaku drugu. Otac Aleksandar Novaković, protojerej koji vrši službu u Lazarevcu , mlad, stasit, Bogu hvala sa šestoro svoje djece i suprugom stiže u svako vrijeme i na svakom mjestu podvižnički da u razgovoru sa ovim mladim ljudima na najbolji mogući način pokaže očinsku i bratsku ljubav prema svima, pa i onima koji posjete ovu Zemlju živih iz koje kad pođete ne možete, a da sebi i drugima ne obećate da ćete doći opet.

Pozdravljamo se u mraku, pravimo zajednički svjetlopis (snimak) i krećemo za Beograd, pomješanih emocija, ali sa mnogo poruka, pouka i svako sebi postavljenih novih poslušanja.

Hvala Bogu ni uobičajena gužva na Ibarskoj magistrali nije nas omela da u Beograd na Sajmište stignemo u dogovoreno vrijeme. U hali broj 2 čekala nas je graja djece koja su bila ispunjena neopisivom radošću. Prizor sa malih rukometnih, odbojkaških, košarkaških i teniskih igrališta izaziva u očima suze radosnice što to sve vidite i što to još uvijek može da bude, a onda imate potrebu da se poklonite pred ljudima koji su sa tom djecom, a oni su između ostalog upravo ljudi sa kojima smo sjeli za sto pod kupolom Sajmišta i u razgovoru koji je i sa jedne i sa druge strane gotovo isto bio zamišljen, mnogo, mnogo toga se dogovorili.

Bila je to Subota uveče, 29. novembra 2014. godine, a mi smo iste te večeri dobili poziv da budemo ponovo u Beogradu u četvrtak, 4. decembra 2014. godine na večeri zahvalnosti gdje će se Srpsko sportsko pravoslavno društvo „Sveta Srbija“ zahvaliti svima onima koji su do sada pomogli aktivnosti i programe ovog društva. Na toj večeri biće prikazan i dokumentarni film o dosadašnjem radu ovog društva.

Bilo bi nam drago, kaže Dejan Tomašević, da budete sa nama jer Vam je mjesto među onima kojima treba zahvaliti za ono što i kako radite. Nije nam nepoznata lična karta vaše sekcije „Bambi Sokola“ i mnogo mi pozdravite Oca igumana manastira Sv. Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, Gospodina Arhimandrita Jovana Gardovića.

Uz pozdravne riječi još čujem da na proljeće, ako Bog da, eto pedesetak dječaka i djevojčica iz Beograda u Višegrad u zagrljaj Rzavskim bregovima, na obale Drine, u Porte manastira Dobruna i Dobrunske Rijeke, ali i pod krov Gradske dvorane u Višegradu. Ne mogu a da ne priznam da se najviše radujem što će ući u pedesetak toplih Višegradskih domova u zagrljaj Blagočestivih dobrih Višegradskih domaćina, jer je isto ovo veče primljen i prihvaćen i poziv našoj djeci da uzmu učešće u Ljetnim igrama na Adi u Beogradu, juna mjeseca 2015. godine.

Zapisao Hadži Branko Nikitović

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: