Kusturica: Srbija treba da bude evroazijski most

SRNA - 12. децембра 2014. 058.ba

Emir Kusturica

Režiser Emir Kusturica smatra da Srbija i u budućnosti treba da nastavi da se maksimalno bori za svoju neutralnost i da bude evroazijski most.

Kusturica je ocijenio da je Srbija imala hrabrosti da se ne pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije i da pozicija Srbije i u budućnosti treba da bude pametna.

On je rekao da nije uvjeren da je zaista cijela Evropa htjela da se pridruži sankcijama protiv Rusije, te da ne razumije zašto neki misle da mogu da tretiraju Rusiju isto kao i Srbiju, koja dobro zna šta su sankcije.

Kusturica je naveo da je i NJemačka, koja bi trebalo da bude lokomotiva, morala da uvede sankcije Rusije, jer ima šefa, te dodao da ga sve to podsjeća na kapitalistički fatalizam gdje „uništavaš nekog, iako si svjestan da na taj način uništavaš i sebe i svoje etičke norme“.

„Nismo očekivali od sadašnjih vlasti u Srbiji da će biti ‘kost u grlu’ EU i da će moći da se odupru pristiscima da uvedu sankcije Rusiji. Ali, sada imamo mogućnosti da proširimo ekonomske odnose sa Moskvom“, rekao je Kusturica za rusku televiziju „Carigrad“ .

On smatra da je predsjednik Vladimir Putin naljutio Amerikance kada je zatvorio američku Agenciju za međunarodni razvoj u Rusiji, koja je pokušala da utiče na tu zemlju i izmijeni koncepciju njenog razvoja.

„Ali, to više nije carska, niti sovjestka Rusija. Ovo je Rusija koja pokušava da bude moderna zemlja“, istakao je Kusturica, navodeći da se danas živi u vremenu u kome je potvrda da je neko u pravu ako može da napravi „ajfon“.

Kusturica kaže da je apsurd porediti Putina sa Slobodanom Miloševićem, kao što je uradio kolumnista lista „Gardijan“, jer Milošević nije imao nijednu atomsku bombu i pao je na provokacije Zapada, na koje Putin nije.

On je naveo da je problem Rusije što svoja bogatstva ne umije da pretvori u jezik mehanizama uticaja i što nije otvorena za konfrontacije. Prema njegovim riječima, kvalitet Putinove politike je u tome što se on ne miješa u unutrašnje stvari zemalja, kao što je Ukrajina, i pored direktnih provokacija.

Kusturica je rekao da na planeti raste broj stanovnika, da se razvija tenhologija, ali da dobro žive samo privilegovani, te podsjetio na različite aršine novog zapadnog svijeta, koji je potpuno nelogičan, ali pokušava da zauzme svoje „mjesto pod suncem“.

„Savremeni svijet polazi od toga da nije toliko važno ko kontroliše teritoriju, niti je važna nacija, ali mi vidimo da je to u stvari važno i glavno je pitanje kada će se završiti naše strpljenje“, ocijenio je Kusturica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: