Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ na kraju 2015.

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 30. decembra 2014. 058.ba

SG Sjemec

GODINA ISPUNjENjA PLANOVA

ROGATICA – Iako je ostalo još dosta do vremena završnih računa i konačnih svođenja o poslovanju u još uvijek tekućoj poslovnoj godini, u ŠG „Sjemeć“ ocjenjuju da su pozitivno poslovali. To je ocjena iznesena je juče, ponedeljak, 29. ovog mjeseca, na sjednici Stručnog kolegija koja je održana u sjedištu Radne jedinice „Sjemeć“ na Sjemeću.

Analizirajući ostvarenje godišnjeg plana šumsko-uzgojnih radova, sječe, izrade, izvoza i otpreme drvnih sortimenata, tehnički direktor Gazdinstva Marko Tomović rekao je da su svi planovi ostvareni u planiranim veličinama, iako ne postoje egzaktni podaci za decembar. Pošumljavanje goleti izvršeno je na planiranih 48 hektara. Slično je i sa okopavanjem, čišćenjem, njegom i popunjavanjem postojećih kultura u ukupnoj veličini od preko 300 hektara.

Sječa drvnih sortimenata sa novembrom ostvarena je sa 111, izvoz 99 i otprema sa 104 posto i sve ove veličine će ostati i do kraja godine.

Finansijski gledano, o čemu je govorio rukovodilac Računovodstveno-finansijske službe Vlastimir Lelek, ukupan prihod preći će 8,1 miliona maraka. U tome realizacija drvnih sortimenata učestvuje sa preko 87 procenata. Troškovi će biti oko osam miliona i bruto dobit 100.000 maraka.

U ukupnim troškovima lična primanja učestvuju sa 47 posto, a prosječna mjesečna plata po zaposlenom radniku biće oko 660 maraka što je, na primjer,za 77 maraka manje od prosječne plate u 2011. godini.

SG Sjemec 2

Na visinu plata i ostalih ličnih primanja u cjelini uticalo je preuzimanje štrapara A.D. „Stare Gore“. Ali, rečeno je, ako su radnici ŠG „Sjemeć“ igdje položili ispit ljudske dobrote, onda je to spašavanje od propadanja „Stare Gore“ i njenih 129 radnika.

Godina koju ispraćaju u „Sjemeću“ ostaće zabilježena i po ostvarenju plana izgradnje novih kamionskih i rekonsterukcije postojećih puteva. Izgrađeno je 12,3 kilometra novih i rekonstruisano, uz asfaltiranje, 2,1 kilometar sa ukupnim ulaganjem od preko 700.000 maraka.

Govoreći na Stručnom kolegiju, direktor „Sjemeća“, Milorad Jagodić rekao je da dok je on na njegovom čelu, neće nikad doći u gubitak, po cijenu još nižih ličnih primanja, da neće dijeliti nezarađeno i da zbog dugova „Sjemeća“ drugi neće otići u gubitke.

Direktor Jagodić na kraju je preko najbližih saradnika čestitao predstojeću Novu godinu svim radnicima Gazdinstva uz želju da lično i porodično budu zdravi i da im se ispune sve želje, ali i da „Sjemeć“ i dalje, uz njihovu punu podršku, bude za primjer u porodici JP „Šume Republike Srpske“.

Inače, tokom predstojećeg „svetog januara“ radnici „Sjemeća“ radiće svakog radnog dana i neće biti spajanja radnih i neradnih dana. Uz neradne dane radiće dežurne službe od čuvara šuma do onih koji će čuvati objekte i instalacije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,