Suveniri Foče iz male radionice za cijeli svijet

zasvakodijete.ba - 15. decembra 2014. 058.ba

Radionica osnovaca u Foci

FOČA – Svakog četvrtka nakon što završe s nastavom, učenice i učenici iz kreativne sekcije razredne nastavnice Nataše Vukadin iz OŠ ‘Sveti Sava’ u Foči odlaze u svoj ‘Kutak za kreativni trenutak’. Tu izrađuju razne ukrase, nakit, suvenire Foče, ukrasne predmete od CD-ova i kamenčića…

Grupa je šarolika, od drugog pa do sedmog razreda, i u radu su svi ravnopravni. Neki biraju šišarke, drugi ih lijepe, treći suše ljepilo, za jednim stolom se boji, za drugim dodaju detalje, a na jednoj smo od radionica na kojima se prave novogodišnji ukrasi.

„Bliže se novogodišnji praznici pa nam je to sada aktuelna tema“, objašnjava nam nastavnica Nataša dok djeca već uveliko rade na izradi ukrasa za jelke, vijenaca i drugih ukrasnih detalja koji im padaju na pamet. Sekciju imaju od ove godine, već učestvuju u nekoliko projekata, sarađuju sa drugim sekcijama, a kako nam kaže Nataša pripremaju se za godišnju prodajnu izložbu koju rade u okviru projekta ‘Obrazovanje za pravično društvo’ koji realizuje ‘Step by Step’.

Radionica osnovaca u Foci

Dio završenih suvenira upravo su poslali u Sarajevo na Sajam poduzetničkih/preduzedničkih projekata „Prvih 100“ u okviru projekta “Životne vještine za budućnost-učimo, radimo!” koji je jedna od aktivnosti opsežnog projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” koji finansira EU, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF.

Nastavnik Duško Krsmanović je sa svojom sekcijom učestvovao u Projektu i osmislili su svoj projekat ‘Gift shop non-stop’ koji će biti u prostorijama škole i gdje će se moći kupiti proizvodi s ove ali i s radionica drugih sekcija. Krsmanović pojašnjava kako je cilj da ‘Gift shop non-stop’ bude u prostorijama škole i dostupan roditeljima i posjetiteljima koji tu mogu kupiti prigodan suvenir, crtež ili neki drugi koristan predmet i tako podržati rad sekcija.

„Ideja je da se kroz Učeničku zadrugu povežu sve sekcije koje djeluju u školi, neke koje imaju proizvode mogu ih ponuditi za gift-shop, druge mogu osmisliti promoviranje, uređenje i predstavljanje samog shopa“, pojašnjava Duško Krsmanović. Ideja učenica i učenika OŠ ‘Sveti Sava’ prepoznata je i na Sajmu u Sarajevu gdje su se među 20 škola plasirali u prvih pet.

Radionica osnovaca u Foci

„Djeca iz ‘Kutka za kreativni trenutak’ su se rado priključila i naši radovi su poslani u Sarajevo kao dio postavke gift shopa skupa s proizvodima drugih sekcija“, kazala nam je nastavnica Nataša dodajući kako djeca svakako vole raditi i kreativno se izražavati, ali da je dobar dodatni motiv i to da mogu ostvariti i neki prihod.

„Podrške ima, ali uvijek nešto fali. Puno se radi, pa se zato i troši puno materijala, ljepila jako brzo nestane, imamo samo tri silikonska pištolja…“, pojašnjava Nataša, a u kutak dolazi nastavnik Goran Milanović koji vodi foto-sekciju koja je tek osnovana, pa će radionicu kojoj prisustvujemo fotografirati i fotke kasnije koristiti za rad sa članovima svoje sekcije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: