Svjetski film je u opasnosti od Holivuda

SRNA - Tatajan Paradjina - 17. decembra 2014. 058.ba

Kusturica na predavanju u Moskvi

Režiser Emir Kusturica rekao je da je u osnovi holivudskog filma danas propaganda, te da je Rusija idealna zemlja da se stvara tržište svjetskog filma zato što je svjetski film u opasnosti od Holivuda.

„Veoma je važno da se ruski film vezuje za svoju vlastitu tradiciju… Okretanje ka vlastitoj tradiciji nije nikakva propagandna djelatnost, nego okretanje ka stvarnoj estetici i otkrivanje svoje estetike. Ako već Holivud može da koristi te patente, onda je bolje da se okrenete vlastitoj tradiciji nego da imitirate Holivud“, rekao je Kusturica na otvaranju ruske nacionalne škole filma u okviru omladinskog projekta „Mreža“ u Moskvi.

On je naglasio da je holivudski film nastao paralelno sa američkim snom, te da Rusija mora da stvori svoj san koji treba da dobije ekvivalent u ruskim filmovima, jer je film, kako je naglasio, u osnovi san.

Kusturica je na predavanju poželio budućim mladim režiserima da urade dvije stvari – da istražuju period sovjetskog nijemog filma i da vide kako se stvaraju filmske metafore, kao i da se okrenu originalnim idejama koje će idealizovati i optimalizovati ruskog čovjeka.

„Kad spojite te dvije stvari možete da očekujete da ćete praviti dobar film. Dakle, istraživati vaše tradicije i bazirajući se na njima, realizovati snažne ideje o vašoj istoriji i vašim ljudima… To naravno znači i ogroman, široki spektar mogućnosti“, poručio je Kusturica studentima, a prenosi „Glas Rusije“.

Proslavljeni srpski režiser u okviru projekta „Mreža“ ima ulogu predavača i on će s vremena na vrijeme dolaziti u Moskvu i držati predavanja budućim mladim režiserima.

Poslije predavanja, Kusturica će svim polaznicima postavljati zadatke, a potom će pregledati snimljeni materijal. Najbolji će imati čast da snimaju film zajedno sa Kusturicom.

Tokom predavanja studenti su postavljali pitanja Kusturici, a jedan od njih pitao je režisera o njegovom odnosu prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Kusturica je rekao da ruskog predsjednika vidi „kao zakonitu pojavu zato što je period prije Putina bio kolaps Sovjetskog Saveza“.

„Mislim da je period neposredno prije Putina bio period kada su se američki predsjednici smijali vašem predsjedniku. Sjećam se slike kako se Klinton smijao Jelcinu, čak se držao za stomak. A sad sam vidio Obamu kako je gledao Putina. Putin je značajna pojava za cijeli svijet zato što se stvara nova vrijednost. Stvaraju se evroazijske vrijednosti i budi se jedan novi svijet“, istakao je Kusturica.

Pretpostavivši da je proslavljeni srpski režiser jedan od onih koji razumije Putina, jedan od studenata poklonio je Kusturici prsten sa likom ruskom predsjednika. Kusturica se obradovao ovom originalnom poklonu, rekavši da će „na nekom velikom festivalu, tim prstenom nadvladati neprijatelje“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: