U Beogradu predstavljeno izdavaštvo Andrićevog instituta

30.12.2014.

Andricev institut u Beogradu

ANDRIĆGRAD – U beogradskom “Medija centru” danas su predstavljena ovogodišnja izdanja Andrićevog instituta koja su u velikoj mjeri doprinijela rasvjetljavanju istine o karakteru početka Prvog svjetskog rata i odbrani teze da Srbija nije uzročnik ovog sukoba.

Rukovodilac Istorijskog odjeljenja Instituta Miroslav Perišić najavio je da će Andrićev Institut i Istorijsko odjeljenje tog instituta i u 2015. godini u mjesečnim izdanjima svojih “Istorijskih svesaka” i časopisa “Vekovi” nastaviti da se bavi Prvim svjetskim ratom i naglasio da će jedna od tema interesovanja biti ratni zarobljenici i civilne žrtve tokom Velikog rata.

On je rekao da mu je posebno zadovoljstvo što je baš Andrićev institut izdao njegovu knjigu “Sarajevski atentat – povratak dokumentima” u kojoj je prvi put objavljen autentični dokument – dojava o pripremi atentata, koji je austrougarski agent poslao u Zagreb 17. juna i koji dokazuje da je Austro-Ugarska znala da je atentat u pripremi.

Andricev institut u Beogradu 2

“Dokument u kom agent `Gliša` upozorava da je grupa mladih upućena u Sarajevo da izvrši atentat u Zagrebu primljen 20.juna. Taj dokument uverljivo govori da su austrougarske vlast znale za to”, naglasio je Perišić.

On je dodao da je Vladimir Dedijer u svojim dijelima o Prvom svjetskom ratu iznosio pretpostavke da je Beč znao za pripreme atentata, ali da je prvi put predočen izvor i primaran dokument o tome.

Teze, koju je nedavno u javnost plasirao srpski istoričar Radoš Ljušić da je Vlada u Beogradu takođe znala za atentat, Perišić je odbio da komentariše, jer, kako je rekao, takva tvrdnja nema istorijski izvor.

Književni kritičar Aleksandar Jerkov beogradskoj publici predstavio je djelo “Sidi Abdalah” Miodraga Petrovića, ocijenivši da je riječ o pravom malom remek dijelu izdavaštva.

Andricev institut u Beogradu 3

On je naglasio da je knjiga izašla u “krivo vrijeme”, a da bi, da je štampana prije Beogradskog sajma, sigurno bila proglašena za “najljepše izdanje”.

Dušan Ivanić, koji je priredio Zbirku polemičnih i kritičkih tekstova Vuka Stefanovića Karadžića “Srbi svi i svuda”, rekao je da je posebno zadovoljan što je ostvarenje štampano u Andrićgradu koji, kako je rekao, Evropu danas upoznaje sa Srbima, baš kao što je to prije dva vijeka činio veliki Karadžić.

“Vuk je upoznao Evropu sa Srbima. Kada je nakon sloma Karađorđevog ustanka došao kao izbeglica u Beč on je postavio osnovne ciljeve svog rada. I uspeo je. On je svom raseljenom narodu dao svest o sebi samima”, rekao je Ivanić.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš istakla je da je privilegija stvarati u jednom gradu kakav je Andrićgrad i najavila niz novih naslova u 2015. godini.