Badnji dan u Rogatici, Borikama i Zakomu [FOTO]

07.01.2015.

Bozic u Rogatici

BOGOSLUŽENjA, LOŽENjE BADNjAKA I KUVANO VINO

ROGATICA – Božićni praznici u organizaciji Srpske pravoslavne opštine Rogatica i Borike počeli su usjecanjem i donošenjem badnjaka u porte srkve Svete Trojice i Svetih apostola Petra i Pavla.

Povorka sa badnjacima u Rogatici, u kojoj je bilo više desetina Rogatičana, među kojim najviše mladih, pošla je iz neselja Karanfil i prošla kroz grad ulicom Srpske sloge i ulicom Radomira Neškovića do Svetog hrama u ulici Vese Rackovića u čijoj porti je dočekalo sveštenstvo crkve i veliki broj vjernika.

Povorku kroz grad vodio je sveštenik Zoran Jerinić, a simbolično pred povorkom na „đogatu“ bio je i ove godine Milomir Matović.

Prolazeći pored Spomen-kapele u centru grada, koja riječju i fotografijom, čuva sjećanje na 284 poginula borca u posljednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu, mlađani Boris Đerić i Ivan Ikonić, prinijeli su badnjak na ovo mjesto pijeteta.

Badnjak koji je dovezen na vozilu Duška Čobovića u portu Crkve na mjesto gdje će biti spaljen unio je Slaviša Uljar.

Nakon toga u dupke punom Svetom hramu održano je bogosluženje koje je vodio starješina Crkve protojerej stavrofor Rajko Cvjetković.

Na kraju svetog čina, u okviru koga su, čini se, tropar Roždenju Hristovom pjevali svi prisutni u crkvi, a voditelj liturgije Rajko Cvjetković rekao je da je Badnje veče i jutro Hristovog rođenja najradosniji i najveseliji, a Veliki petak, kada je Hristos umoren raspećem, najtužniji dan za sve hrišćane širom svijeta.

Otac Rajko vodio je i čin osvećenja badnjaka koje su zatim iz crkve na već uveliko razgorjelu vatru naložili načelnik opštine Tomislav Puhalac, član Odbora Crkvene opštine Radoslav Jovkoović, poznatiji u Rogatici kao Šćekić, koji je svome imenu dodao „hadži“, jer je uz ovogodišnji Vaskrs posjetio Svetu zemlju, i predstavnica žena Sonja Janković.

Uz Badnje veče u crkvi su djeca „pijukala“ tražeći u slami slatkiše koje je šakom prosipao sveštenik Zoran Jerinić, a u prepunoj porti Crkve u svečanom programu učestvovali su članovi KUD „Sretenje“ koje radi pri Crkvenoj opštini Rogatica. Za muziku bio je zadužen „Zoka“ bend uz vatromet koji je upriličen prazniku u čast.

Bogosluženja i loženje badnjaka, uz prigodan program, obavljeno je i u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama i Ognjene Marije u Zakomu.

Prisutni na bogosluženjima u sve tri crkve u opštini Rogatica posluženi su kuvanim vinom koga su darivali Opština i jedan broj privatnih preduzetnika.

Još da kažemo, u ovdašnjim crkvama rođenju Hristovom održane su ponoćne svete liturgije sa pričešćem. Tako će biti i drugog i trećeg dana Božića sa početkom u 9 časova, sve uz Mir Božiji – Hristos se rodi!

[royalslider id=”136”]