Blokadom saobraćaja, građani traže rekonstrukciju puta

17.01.2015.

Protest-na-Brodu

FOČA – Na poziv Pokreta za Foču, nešto više od stotinu građana blokiralo je danas u Brodu na Drini magistralni put Foča-Šćepan Polje u vremenu od 13.00 do 13.30 časova, kako bi skrenuli pažnju na jako loše stanje ove dionice. Sa skupa je upućena poruka nadležnima da je pod hitno potrebno proširiti ovaj uski put, koji se kategoriše kao međunarodna magistrala i koji Foču spaja sa Nikšićem i Podgoricom, kako putnici više ne bi ginuli.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdravko Krsmanović rekao je da se put mora proširiti dva metra, te asfaltirati i postaviti zaštitne ograde.

„Tražimo hitnu sjednicu Skupštine opštine Foča na koju će doći ministar saobraćaja, direktor Direkcije za puteve, svi narodni poslanici iz ove regije , republički inspektor za saobraćaj, da se napravi dinamika izgradnje ove dionice. Ovo se sve može završiti za jednu građevinsku sezonu“, rekao je Krsmanović.

Predsjednik Asocijacije mladih Foča Milan Krstić istakao je da se ova dionica može nazvati i „fočanskim ruletom“.

„Stvarno je žalosno da je put u ovakvom stanju, da se unazad mora voziti ukoliko dođe do nekih mimoilaženja. Želimo da pokažemo i drugoj omladini koja se danas nije pojavila ovdje da smo spremni da se borimo za nešto dobro“, rekao je Krstić.
Protest-na-Brodu

Sa protesta je upućena poruka nadležnima da ovo nije zadnje okupljanje, te da i regionalni putni pravci prema Pljevljima, preko Čelebića, te prema Čajniču, koji je jedina veza Hercegovine sa ostatkom Srpske, preko njene teritorije, a koji su takođe u lošem sta nju, zahtijevaju rekosntrukciju. Nakon polučasovne obustave, na putu prema Šćepan Polju uspostavljen je saobraćaj.

Protest-na-Brodu2

Ne gurajte nas u provalije – nećemo da ginemo

Darko Matović iz Čelebića istakao je da je ovaj skup glas protiv diskriminacije i da je ovo pitanje svih koji žive u Foči.

„Ovo nije politički skup, nismo došli da šaljemo političke poruke, niti poruke protiv naše države. Mi volimo Republiku Srpsku, ali volimo i sebe i hoćemo da naša Vlada u Banjaluci bude i nama majka, kao što je majka zapadnom dijelu Republike Srpske, a ne da nam je maćeha. Hoćemo samo jednak tretman. Nama je dosta saopštenja od države, koja kaže „prilagodite vožnju uslovima na putu“. Gospodo na vlasti, mi vama danas šaljemo poruku da vi prilagodite puteve normalnim uslovima za vožnju“, rekao je Matović, dodavši da će se organizovati i blokada puta prema Čelebićima, koji je, takođe, u jako lošem stanju.

Aleksandar Vidojević iz Asocijacije mladih rekao da ovo nije zadnje okupljanje.

„Pitanje je koliko neko hoće da čuje za ovo, koga interesuje on će razumijeti potrebu Fočaka da imaju normalan put prema Crnoj Gori. Ja mislim da ovo nije zadnje okupljanje, da će ih do ljeta biti još, jer ne vjerujem da će oni posle prvog riješiti nešto drastično“, rekao je Vidojević.

Sekretar Auto-moto društva Foča Dana Muminovć rekla je da već dugo upozoravaju na ovakvo stanje na putu prema Šćepan Polju.

„Znamo svi da ovaj put ne zadovoljava nijedan kriterijum magistralnog. Nema potebnu širinu, na magistralnom putu ne može biti brzina ispod 60 kilometara na čas, što ovdje nije slučaj. Ovdje se ne može voziti više od 20 kilometara na čas. Ovaj put se mora već jednom riješiti, kako se ne bi dešavale tragedije. I prije rata je bila nesreća, kada je 12 putnika poginulo. Apelujem da Vlada i institucije RS koje se bave bezbjednošću saobraćaja preduzmu sve mjere, u skladu sa zakonom da ovaj put riješe“, rekla je Muminovićeva.

Do 20 kilomtara udaljenog Šćepan Polja na granici sa Crnom Gorom potrebno je oko 40 minuta strepnje. U nesreći u kojoj su poginule tri mlade djevojke, bilo je i sreće, jer je autobus zaustavilo drvo da ne sleti u kanjoj Drine. Ne gurajte nas u provalije, nećemo da ginemo- takođe je poruka sa današnjeg protesta.