Bogdanić najavio reforme u zdravstvu

16.01.2015.

Dragan Bogdanic u Foci

FOČA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas u Foči da je 2015. godina reformska godina u oblasti zdravstva, te da će u prvih 100 dana rada nove vlade biti usvojene mjere i reformski zakoni u pravcu stabilizacije zdravstvenog sistema.

Na sastanku sa direktorima bolnica iz Republike Srpske, Bogdanić je najavio da će se obezbjeđivanjem dodatnih sredstava i racionalizacijom troškova, rješavati nagomilane obaveze zdravstvenih ustanova.

“Zajedno sa direktorima dogovoramo se o njihovoj odgovornosti i načinu rada, jer oni imaju vodeću ulogu da stanje u sistemu funkcioniše na najracionalniji način, sa najmanje troškova, sa racionalnim korišćenjem sredstava koja dobiju od Fonda zdravstvenog osiguranja, od Vlade Republike Srpske i od samih pacijenata”, rekao je Bogdanić.

On je istakao i da zdravstveni sistemi u zemljama u okruženju imaju iste probleme.

“To je, s jedne strane nedovoljno sredstava za doprinose, a s druge strane u pojedinim segmentima neracionalan zdravstveni sistem, kada je u pitanju broj zaposlenih, nedovoljno korišćenje radnog vremena”, naveo je Bogdanić.

On je napomenuo da će se na današnjem sastanku donijeti određeni zaključci, na osnovu kojih će svi rukovodioci ustanova, kao i svi odgovorni u sistemu zdravstvene zaštite, imati provjere.

“Svi koji ne zadovolje provjere biće zamijenjeni kvalitetnim kadrom, počev od ministra pa do rukovodilaca ustanova. O preduzetim mjerama, javnost ćemo upoznati kada ih usaglasimo i donesemo, jako brzo će se to dešavati. U ekonosmskoj politici smo rekli da će se neke mjere preduzimati u roku od 60 dana, pa da ćemo onda donositi reformske zakone i sve će se to dešavati u prvih 100 dana rada Vlade”, objasnio je ministar Bogdanić.

Direktor Univerzitetske bolnice u Foči Veljko Marić smatra da je potrebno naći način da se novac namijenjen zdravstvenoj zaštiti ne odliva u privatne klinike, te u ustanove u Federaciji i Srbiji.

“Treba da uvežemo sistem, da sagledamo ko može da radi, da taj novac koji se odliva, koji je možda 20 do 30 miliona KM, vratimo u zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, upravo nam je toliko potrebno da bi se problemi riješili”, rekao je Marić.

Direktor Univerzitetske bolnice Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić istakao je da je potrebno uvesti stručni nadzor nad zaposlenima, da bi se detektovali oni koji malo rade u odnosu na one koji puno rade.

“Da predmet našeg interesovanja bude na onima koji nose posao. Nekako je dosadašnja praksa bila na strani onih koji su malo radili, malo davali, odnosno neozbiljno se odnosili prema svom poslu”, dodao je Stanetić.

On smatra da se problem nagomilanih dugovanja može riješti u tri koraka, od kojih je prvi racionalizacija zaposlenih.

“Drugi dio dugovanja će se rješavati sistemskim putem, a to je uz pomoć Vlade i resornog ministarstva, jer jednostavno nemoguće je ostaviti zdravstvene ustanove same. Treći dio dugovanja će se rješavati dodatnim ugovorima sa Fondom zdravstvenog osiguranja, koji će siguran sam pretrpjeti reorganizaciju u 2015. godini, jer se oni moraju modernizovati isto kao i zdravstvene kuće”, dodao je Stanetić.