Branka Savović: Šećerno srce ponovo u modi

12.01.2015.

Branka Savovic iz Visegrada

VIŠEGRAD – Branka Savović iz Višegrada bavi se neobičnim i zanimljivim hobijem – pravljenjem liciderskih proizvoda, od kojih je nadaleko čuveno licidersko srce, koje su zapamtile generacije mladih kupujući ih na seoskim vašarima i crkvenim slavama.

Nekada omiljeni poklon koji su momci darivali djevojkama ponovo je veoma tražen. U Brankinim liciderskim srcima, doduše, nema onog ogledalca u sredini, na kojem su se ogledale djevojke i namještale frizuru prije ulaska u kolo, ali su zato ovi proizvodi po njenim zamislima dobili i novi savremeniji izgled.

– Osnovna sirovina za izradu liciderskih proizvoda su tijesto, šećer, voda i liciderski kvasac, a svaki majstor ima i neku svoju tajnu – objašnjava ona dok pokazuje liciderska srca, zatim liciderskog Djeda Mraza, medvjedića, božićno drvce i novogodišnju jelku.

– Sve ovo se proizvodi u tri faze – u prvoj se tijesto umijesi i stavlja u modlice ili oblikuje najčešće prstima, onda se to suši, pa farba jestivim bojama, obično crvenom, da bi najteži posao bio ukrašavanje natpisima, cvjetnim motivima ili nečim drugim što neko poželi – kazala je Branka.

Izrada ovog proizvoda namijenjenog za poklon ili prodaju turistima traje najmanje 15 dana.

– U posljednje vrijeme sve je više onih koji naručuju liciderska srca za poklone svatovima i svadbarima. Njih radim po željama naručioca, obvezno u crvenoj boji, a njihova mašta je nepresušna – kazala je Savovićeva.

Branka je umjetnički dar otkrila slučajno kad je svojoj kćerki, čitajući literaturu, napravila prvo licidersko srce. Kasnije je zanat krala i sa interneta i u razgovoru sa proizvođačima ovog ukrasa i kolača iz Srbije. Danas joj u poslu pomažu kćerke Svetlana i Dragana i zetovi Slaven i Dražen, koji su zaduženi za ručnu izradu kutija za suvenire i poklone.

Kućice

Branka Savović je rekla da su za djecu posebno interesantne kućice koje se stavljaju ispod badnjaka ili jeleke.

– One se nakon toga mogu pojesti kao veoma ukusan kolač, jer se u njih, između ostalog, dodaje i med – kazala je Savovićeva.