Centar za kulturu – Mladi slikari na sceni [FOTO]

29.01.2015.

Izlozba mladih slikara u Rogatici

ROGATICA – Poznato je da je Rogatica iako malo mjesto iznjedrila plejadu slikara. Ime Radenka Miševića, Safeta Zeca, Miloja Novakovića Kanjoša, Ismeta Ajanovića, Vladislava Makanjića i preko 20 drugih slikara to najbolje potvrđuje.

Da se na tome neće stati pokazala je i kolektivna izložba radova početnika škole slikanja „Galerije atelje“ koja je sinoć, utorak 28. januara, otvorena u galeriji slika Centra za kulturu i sport „Radenko Mišević“ na kojoj je svoje radove izložilo 17 početnika u slikarstvu, uglavnom učenika osnovne škole, srednjoškolaca i ostalih građana.

Oni su, pod stručnim rukovodstvom mladog akademskog slikara Danijele Novaković, prošli kroz četveromjesečnu školu slikanja. Počeli su sa osnovama slikanja i crtežima raznih tehnika. U prvom redu to su crteži u olovci, tušu, tempera boji.

– I pored toga što smo radili svega nepunih četiri mjeseca, mi smo stvorili takav fondus slika s kojim smo evo izašli pred naše roditelje, nastavnike i javnost u našem gradu. Iz izloženog može se jasno vidjeti da naš grad i u najmlađim ima slikarskih talenata i da nam je u ovoj oblasti svjetla budućnost. Ja bih bila presretna ako iz ovog prvog talasa i narednih „tečajeva“ iznjedrimo bar jednog ili dva vrsna slikara, reče rukovodilac škole Danijela Novaković.

Nada mlade slikarke Novaković nije bez osnova. To su na izložbi pokazali radovi Sofije Cvijetić i Sare Ninković, učenica osnovne škole, Gordane Pajović i ostalih mladih „slikara“ koji plijene idejama i načinom prilaza onom što su naslikali. Tu su brojni portreti, mrtva priroda i drugi crteži koje će ljubitelji ove vrste umjetnosti moći pogledati narednih 15 dana što će bar donekle promijeniti kulturnu monotoniju u gradu.

Učesnici izložbe

Na zajedničkoj izložbi polaznika prvog „tečaja“ škole slikanja radove su uz Sofiju, Saru i Gordanu izložili: Branko Rutešić, Dajana Forcan, Anđela Tešović, Ana Marija Tošić, Valentina Jakšić, Glorija Gluhović, Ana Antunović, Pavle i Sandra Kapuran, Marta Čarkić, Marija Mihailović, Marija Simsija, Stefan Glavaš i Jelena Milović.

Art direktor škole Danijela Novaković reče da će škola sa ovim i novim polaznicima uz usvajanje novih tehnika i prostora slikanja nastaviti sa radom. Na tom planu očekuje podršku roditelja, škola, Centra za kulturu i javnosti posebno.

[royalslider id=”140”]

Tekst i foto: Sreten Mitrović