Devet godina od ubistva Rade Abazović

SRNA - 05. januara 2015. 058.ba

Spomenik Rade Abazovic

ROGATICA – Porodica Abazović iz Bjelogoraca kod Rogatice danas je prislužila svijeće na grobu Rade Abazović koju su 2006. godine pripadnici italijanskog kontingenta SFOR-a ubili na kućnom pragu i tom prilikom teško ranili njenog tada maloljetnog sina Dragoljuba i supruga Dragomira.

Sin Rade Abazović Goran rekao je novinarima da su italijanski karabinjeri 5. januara 2006. godine u ranim jutarnjim časovima upali u njihovu porodičnu kuću u namjeri da uhapse njegovog oca Dragomira zbog navodno počinjenih ratnih zločina.

On je napomenuo da za posljednjih devet godina nikada nije podignuta optužnica, niti je saslušavan pred sudskim organima.

Goran Abazović je podsjetio da je ova porodica dobila odbijenicu za nadoknadu materijalne štete od pripadnika SFOR-a u Sarajevu, kao i da nema pravo žalbe.

Italijanski karabinjeri su 5. januara 2006. godine rano ujutro upali u kuću porodice Abazović i smrtno ranili Radu koja je potom umrla u fočanskoj bolnici, a njenom sinu Dragoljubu /11/ i suprugu Dragomiru nanijeli teže povrede.

Pripadnici italijanskog kontingenta SFOR-a nisu dozvolili dva sata da ranjenoj ženi bude pružena ljekarska pomoć.

Ispostavilo se da je SFOR greškom napao Abazoviće, jer su tražili sasvim drugu osobu. Ipak, nisu željeli da priznaju šta se zaista desilo tokom napada.

Vojnici međunarodnih „mirovnih“ snaga tvrdili su čak da su se oni „branili“, jer su, navodno, Rada i njen sin Dragoljub na njih pucali iz automatskog oružja, a da je Dramomir – sam sebi pucao u glavu.

Sve je to u junu 2006. godine demantovalo Okružno javno tužilaštvo iz Istočnog Sarajeva koje je utvrdilo da Rada i njen sin nisu pucali, a da je Dragomir ranjen u glavu zrnom iz pištolja kalibra devet milimetara kojim su bili naoružani italijanski karabinjeri.

Uprkos tome, za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,