Drvo spriječilo veću tragediju kod Foče

14.01.2015.

Autobus sletio kod Foce

FOČA – Sreća je u nesreći što je autobus “Centrotransa” iz Istočnog Sarajeva koji je sletio sa kolovoza na lokalitetu Dučela na putu Foča – Šćepan Polje udario u drvo koje je spriječilo da ne padne u ponor dubok 100 metara, inače bi tragedija bila veća jer bi završio u nabujaloj Drini.

Ovo je “Glasu Srpske” ispričao izvor blizak istrazi.

U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Foča – Šćepan Polje u nedjelju uveče poginule su Dragana Gluhović (26) iz Pala, Marijana Medojević (28) i Amina Abdić (24) iz Podgorice, dok je 13 putnika zadobilo povrede.

Tijela poginulih koja su ostala zaglavljena ispod autobusa, zbog nepristupačnog terena, izvučena su tek u ponedjeljak u popodnevnim časovima u akciji pripadnika Jedinice za podršku MUP-a RS, spasilačkog kluba “Volf” i ekipe Doma zdravlja Foča.

Prema nezvaničnim informacijama poslije nesreće obavljen je tehnički pregled autobusa i utvrđeno je da je sve bilo ispravno, kao i da je u trenutku nesreće autobus išao brzinom od 22 kilometara na čas. Alkotestiranjem utvrđeno je da vozači nisu imali alkohola u krvu. Poslije saslušanja pušteni su iz policije.

– Vozač, koji je upravljao autobusom koji je sletio sa kolovoza na lokalitetu Dučela na putu Foča – Šćepan Polje nije vozio u alkoholisanom stanju. Obdukciju tijela tri putnice koje su nastradale u saobraćajnoj nesreći izvršili su ljekari sa Instituta za sudsku medicinu Banjaluka a rezultati će uskoro biti poznati. Poslije vještačenja tehničke ispravnosti autobusa i prikupljanja ostalih materijalnih dokaza, biće utvrđen uzrok nesreće – izjavio je portparol Okružnog tužilaštva u Trebinju Srđan Vukanović.

– Pacijenti, Njegoš Savić iz Pala i Ranka Lučić iz Herceg Novog, koji se još uvijek nalaze u fočanskoj bolnici, stabilnog su zdravstvenog stanja – kaže direktor Univerzitetske bolnice Veljko Marić. On je dodao da će pacijentkinja Ranka Lučić biti prebačena u Klinički centar Crne Gore.

– Stanje pacijenata je stabilno, svi su van životne opasnosti, pacijent Ranka Lučič ima dodatne preglede i vjerovatno će s obzirom na to da je iz Herceg Novog biti transportovana na dalje liječenje u druge zdravstvene ustanove Crne Gore i vjerovatno ćemo to u najskorije vrijeme uraditi – rekao je Marić.

– Bilo je strašno, gledao sam smrti u oči! Sjedio sam iza vozača, snijeg je padao, a put nije bio očišćen. Na jednom manjem usponu autobus nije mogao dalje i onda smo sletjeli u ponor!

Njegoš Savić koji je zadobio prelom karlične kosti.

– Malo mi je bolje. Karlica mi je napukla a imam i neke sitne povrede. Dobro je, kako je moglo da bude. Kada smo sletjeli ispao sam, a jedan dio autobusa je prešao preko mene, polomio mi karlicu. Autobus se nekako zaustavio, kada je udario u neko drvo. Polako sam izašao četvoronoške na cestu, uspio sam izvući djevojku kojoj je stradala sestra – sjeća se Savić.

Lučićeva kaže da se trenutno dobro osjeća, ali da je suočena sa bolovima i stresom od pretrpljenog straha.

– Sad sve popušta od stresa i ugruvanosti, bolovi se javljaju, ali se nadam da sam jaka i da ću izdržati. Doktori su vrsni, otkrivaju sve i odmah saniraju – kaže Lučićeva.

Ostali povrijeđeni, njih 11 pušteno je na kućno liječenje.

Tijela nastradalih djevojaka su predata porodicama.