Godišnja skupštine Udruženja RVI Rogatica

17.01.2015.

RVI Rogatica

STATUSNA PITANjA U CENTRU PAŽNjE

ROGATICA – Od osnivanja prije nešto više od pet godina osnovni zadatak našeg Udruženja bio je rad na poboljšanju statusnog položaja ratnih vojnih invalida (RVI) na području opštine kojih ima prteko 230 članova. Sa zadovoljstvom mogu reći da, i pored nekih objektivno-subjektivnih teškoća, iz godine u godinu postižemo sve bolje rezultate, rekao je juče, petak, 16. januara, na izbrnoj sjednici Skupštine predsjednik Predsjednštva RVI u Rogatici Milomir Ećimović, podnoseći izvještaj o radu u prošloj i program rada u ovoj godini, koji su jednoglasno usvojeni.

– Tokom prošle godine, koju smatramo jednom od uspješnijih, rekao je ovom prilikom Ećimović, napokon smo riješili pitanje prostorija za rad Udruženja sa jednim zaposlenim invalidom i u granicama mogućnosti pomagali najugroženije članove. Iz sredstava akumuliranih u našem Fodnu solidarnosti i pomoći HE „Višegrad“ u iznosu od 3000 maraka pružili smo pomoć našim članovima koji su bili bolesni i u bolnicama i porodicama nakon smrti ratnog vojnog invalida. U saradnji sa Savezom udruženja RVI Republike Srpske tri naša člana dobila su ekonomsku podrušku od po 2500 maraka, a za tek minula božićne praznike od 2000 maraka, koje smo po prvi put dobili iz budžeta opštine, 12 naših članova pomogli smo sa po 100 maraka. Putem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju pružena je podrška za samozapošljavanje dva naša člana i posredovali pri zapošljavanju u drugim preduzećima još dva člana. Uz razumjavanje ŠG „Sjemeć“ svim zainteresovanim članovima omogućeno je da obezbijede ogrijev uz plaćanje na rate, a bili smo i dobri domaćini krsne slave Saveza udruženja RVI Srpske Svetog Pantelejmona, 9. avgusta.

Milomir Ećimović

Milomir Ećimović

– Preko naših predstavnika i republičkog Saveza, smatra Ećimović, insistirali smo na dosljednom provođenju zakonskih i drugih propiosa iz oblasti invalidsko-boračke zaštite koji se odnosi na RVI gdje još uvijek ima dosta nedosljednosti i opstrukcije – prioritet pri zapošljavanju, prava na banjsko-klimatsko liječenje, rješavanje stambenih pitanja i slično.

– I ove godine u koju smo tek ušli, naglašava Ećimović, naša pažnja najviše će biti usmjerena prema statusnom rješavanju pitanja iz oblasti zaštite RVI. U tom cilju tražićemo od lokalne zajednice do Republike da ne može biti ni jedan organ u kome se razmatraju pitanja boračko-invalidske zaštite bez predstavnika RVI. Podržavaće se inicijativa ličnog i porodičnog biznisa RVI i njihovo samozapošljavanje. Nastaviće se i saradnja sa Savezom RVI RS, resornim ministarstvom, opštinom, Boračkom organizacijom i nevladinim sektorom, sve u cilju da ispunimo osnovni cilj Udruženja – poboljšanje položaja RVI u našoj opštini.

RVI Rogatica 2

Skupština RVI imala je i izborni karakter. Za novog predsjednika Udruženja, umjesto pokojnog Ilije Devure, izabran je Milomir Ećimović, a novi predsjednik Skupštine je Slobodan Mrkajić. Izabrano je i novo Predsjedništvo od 7 i Nadzorni odbor od 3 člana.

Na prvoj konstituirajućoj sjednici Predsjedništva za novog predsjednika izabran je Miladin Dutina.