Na današnji dan – Novak Đoković posjetio Andrićgrad

30.01.2015.

Novak Đoković u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Na današnji dan, protekle 2014. godine, Višegrad je posjetio svjetski prvak u tenisu Novak Đoković.

Gostujući u Andrićgradu, njegov domaćin Emir Kusturica je tada za najvećeg srpskog ambasadora u svijetu rekao da je Đoković vrijedan svih onih dimenzija koje su ključne za svakog pojedinca i ako se govori svetosavskim jezikom Đoković je podvižnik u tom smislu. Viđegrađani su imali priliku da na jedan dan druže se sa svjetskim imenom u sportu i pobjednikom Vimbldona.

Kusturica je dragog gosta proveo Ulicom Mlade Bosne, pokazujući mu građevine u njoj, nakon čega su obišli Bioskop “Dolly Bell” i hram Svetog cara Lazara.

Posebno interesovanje Đoković je iskazao za spomenike Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu, istakavši da se u Andrićgradu veličaju ova dva najveća čovjeka srpskog naroda, koji su proslavili srpsku istoriju, književnost i kulturu.

“I ja se kao pripadnik srpskog naroda osećam odgovornim prema Kusturici, koji je ovde načinio svoje životno delo, i prema načinjenom, što me obavezuje da učestvujem u ovom projektu da bi se sačuvala srpska kultura, identitet i koreni našeg naroda”, rekao je Đoković.

On je istakao da je Andrićgrad dragocjeno mjesto, te da će Andrićev institut čuvati srpsku istoriju i kulturu.

Kusturica je, uručujući Đokoviću zlatnik Anrićgrada i ključeve grada od kamena, nagovijestio da bi se u njemu, osim istorije, filma, pozorišta i književnosti, mogao izučavati i tenis, jer se bolji profesor od Noleta ne može poželjeti.

Nakon obilaska Andrićgrada, uslijedila je i vožnja turističkim brodom “Lotika” i obilazak čuvene na Drini ćuprije.

Iako je ova posjeta bila nenajavljena, u veoma kratkom vremenu Andrićgrad je bio prepun novinara i građana Višegrada koji su izašli da pozdave Novaka Đokovića i fotografišu se sa njim.

Đoković je u Višegradu boravio s porodicom i Jelenom – tadašnjom djevojkom, sada već suprugom i majkom njihovog sina Stefana.

[royalslider id=”98”]

POČAST UBIJENIM SRBIMA U KANjONU DRINE

U okviru jednodnevnog boravka u Višegradu i obilaska kompleksa Andrićgrada, u pratnji režisera Emira Kusturice, proslavljeni srpski i svjetski teniser Novak Đoković je brodom „Lotika“ obišao most Mehmed paše Sokolovića, a zatim su prokrstarili rijekom Drinom nizvodno petnaestak kilometara do Starog Broda.

U spomen kapeli, Đoković se poklonio sjenima 6.000 stradalih srpskih civila, koji su u proljeće 1942. godine ubijeni od pripadnika ustaške Francetićeve „Crne legije“.

I ovim činom najveći srpski i svjetski sportista pokazao je da mu svjetska slava ne predstavlja problem kada je potrebno odužiti dug prema stradalnicima svog naroda.

Đoković je pokazao veliku humanost i prilikom prošlogodišnjih majskih polava, kada je svojim glasom animirao svjetsku javnost da pomogne narodu Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u nezapamćenoj katastrofi koja ih je zadesila. Glas svjetskog sportiste doprla je do ušiju moćnih država koje su se odazvale humanitarnim akcijama.

RTRS - Mira Andrić