Obilježena krsna slava i 25 godina postojanja Hidroelektrane

27.01.2015.

Slava HE na Drini

VIŠEGRAD – Preduzeće “Hidroelektrane na Drini” iz Višegrada za 25 godina ostvarilo je proizvodnju 22.825 gigavat časova električne energije, što predstavlja veliki uspjeh firme koja je u proteklom periodu bilježila pozitivan trend poslovanja, rekao je direktor preduzeća Mile Lakić.

Lakić je istakao da je Hidroelektrana Višegrad postala stabilan i pouzdan snabdjevač električne energije u Republici Srpskoj, te da je “najprofitabilnije preduzeće sa najmanje zaposlenih po megavat času”.

“Naši planovi su održavanje pogonske spremnosti u procesu proizvodnje električne energije. Očekujemo da sa Vladom Republike Srpske konkretnije krenemo u konačnu realizaciju projekta objekata na rijeci Drini”, rekao je Lakić.

On je zaposlenima čestitao krsnu slavu Svetog Savu i 25 godina rada preduzeća.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je Hidroelektrana Višegrad ponos grada, regije, ali i Srpske.

Srebrenka Golic i Mile Lakic

Golićeva je istakla da Hidroelektrana Višegrad vodi računa o zaštiti životne sredine i ispunjava sve ekološke standarde, te izrazila zadovoljstvo što to preduzeće zapošljava 252 radnika, a ujedno “najmanje radnika po megavat satu”.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić istakla je veliki doprinos ove “Hidroelektrane” u Srpskoj.

“Ovdje je racionalno proizvedena električna energija sa najnižom cijenom koštanja u elektroenergetskom sistemu”, rekla je Milekićeva i dodala da je ponosna na sve projekte, među kojima je projekat procurivanja vode, koji je uspješno završen.

Tokom svečanosti povodom obilježavanja jubileja, prikazan je film koji govori o Hidroelektrani Višegrad od početka poslovanja do danas.

Uprava preduzeća je povodom 25 godina rada Hidroelektrane Višegrad dodijelila zahvalnice i priznanja za poseban doprinos u poslovnom uspjehu Vladi Republike Srpske, Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Srpske, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Elektroprivredi Srpske i Institutu za vodoprivredu “Jaroslav Černi” iz Beograda.

Hidroelektrana Višegrad, poslije četiri godine gradnje, puštena je u rad 25. novembra 1989. godine, instalisane snage 315 megavata.