Original falsifikata

media.ba - 10. јануара 2015. 058.ba

Kusturica-Pantelija novine mala

Jedna od tema koja je „uzbudila“ regiju jeste emisija TV Alfa u kojoj je gostovao književnik i scenarista Abdulah Sidran.

Ukratko, on je pokazujući tekst iz ratnog izdanja Dana potpisan A. Sidran obnovio priču iz 1993. o navodnom postojanju dva Emira Kusturice: pravog koji je poginuo braneći Sarajevo i njegovog dvojnika Panteliju.

Evo šta o tome piše jučerašnji Dnevni avaz:

Foto: Dnevni avaz, 09.01.2015.

Foto: Dnevni avaz, 09.01.2015.

Nije trebalo čekati dugo, Emir Kusturica je u beogradskim Večernjim novostima odgovorio Sidranu: Pismo duhovnom beskućniku, koji se pretvorio u bojler.

Ono što je u cijeloj priči promaklo većini medija koji ovu priču objavljuju kao udarnu i zapaljivu jeste da je ova tema bila prisutna i u prvom poslijeratnom susretu Sidran – Kusturica. U emisiji RTS-a Raspakivanje, autorice Antonele Rihe, postoji trenutak kada dva prijatelja razgovaraju o ovom tekstu iz januarskog izdanja Dana 1993.

Foto: Insert iz emisije Raspakivanje, april 2010.

Foto: Insert iz emisije Raspakivanje, april 2010.

Zanimljivo je da u tom snimku Sidran ne zna ko je pravi autor tog teksta. Snimak emisije dostupan je ovdje. Detalj koji vas interesuje počinje od 27:20 minuta.

Koristeći našu digitalnu arhivu Infobiro, u prilici smo da vam prikažemo original ovog teksta iz ratnog izdanja Dana.

Foto: Ratni Dani, januar 1993.

Foto: Ratni Dani, januar 1993.

U kontaktu sa tadašnjim vlasnikom i izdavačem lista saznali smo da su tekst zapravo napisali Karim Zaimović i Senad Pećanin. Karim je pisao, a Senad dodavao imena i sočne detalje. Ukratko, ono što je danas senzacija, prije dvadeset godina bilo je popodnevna zajebancija u redakciji ratnog magazina.

Izvor: media.ba

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,