Povećan broj građana koji se javljaju ljekaru

Nataša Miletić - Radio Foča - 16. јануара 2015. 058.ba

prehlada

U Foči nema slučajeva sezonskog gripa

FOČA – U ambulantama porodične medicine Doma zdravlja u Foči proteklih dana zabilježen je povećan broj pacijenata sa virusom prehlade. Pacijenti se žale na glavobolju, malaksalost, bolove u grlu, bolove u mišićima, kijavicu i kašalj.

Pored toga, ima i građana koji se liječe kući, te se ne javljaju ljekaru. Ovakva virusna oboljenja, uobičajena su za ovo doba godine i mogu se liječiti kod kuće jer među stanovništvom još nisu zabilježeni slučajevi sezonske gripe uvjerava doktor Igor Kapetanov, specijalista urgentne medicine u Domu zdravlja: „Najčešće se ove vrste bolesti mogu liječiti kod kuće, a ako dođe do komplikacija treba se javiti ljekaru“, kaže Kapetanov i dodaje: „Stanovništvo, iz opravdanih razloga, ima naviku reći da boluje od gripa. On dolazi sezonski i karakterističan je sa visokom tjelesnom temperaturom koja ide preko 39 stepeni. Ovo nije grip, već visurna infekcija koja se liječi isto kao grip, simptomatski, sa toplim napicima, vitaminima i obaveznim snižavanjem tjelesne temperature“, rekao je Kapetanov.

Kapetanov dodaje da velike zaštite od ovog virusa nema, ali da se svi sugrađani trebaju pridržavati zdravih životnih navika: „Velike zaštite nema, ali treba izbjegavati veće skupove u zatvorenim prostorijama, provjetravati prostorije u kojima boravimo i pravilno se hraniti tokom čitave godine“, zaključuje Kapetanov.

Ljekari savjetuju da se imunitet ojača unošenjem svježeg voća i povrća koje je bogatom vitaminom C, jer je vitamin C najbolje sredstvo za jačanje imuniteta. Takođe preporučuju uzimanje meda, kao jednog od najzdravijih lijekova za sve vrste bolesti.

Građanima se savjetuje da ne uzimaju na svoju ruku antibiotike, već da u organizam unose dosta toplih napitaka sa limunom.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: