Predstavljen projekat „Ljudska prava svim ženama u BiH“

30.01.2015.

Ljudska prava zenama u Foci

FOČA – Projekat „Ljudska prava svim ženama u BiH“ predstavljen je danas u Foči članicama nevladinih organizacija, političkih partija i javnih institucija.

Projekat „Ljudska prava svim ženama u BiH“ koji se provodi u okviru programa održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini provode Centri civilnih inicijativa i Centar za promociju civilnog društva uz finansijsku podršku USAID-a i Britanske ambasade u BiH.

Cilj projekta je da se pokuša zajedno aktivirati, te da se podrže žene na području opštine Foča i njihovo aktivno djelovanje u organizacijama iz kojih dolaze. Na ovaj način žele se prepoznati problemi koje imaju osobe nježnijeg pola i naći načini kako da se oni riješe, istakla je Milena Regoje, izvršna direktorica organizacije „Žena Trnova“ i koordinator projekta: „Ono što obično izdavajaju sve žene, u bilo kojoj zajednici u BiH, kao problem je to da su žene samokritične, kažu da im treba više motivacije da se probude iz apatije, jer se apatičnost ističe kao jedan od najvećih problema. Zatim, problem je što se žene međusobno malo solidarišu a problem je i rješevanje egzistencijalnih pitanja“, navodi Regojeva.

Regojeva dodaje da su analize ali i rad na projektu pokazali da je bosanskohercegovačko društvo patrijarhalno društvo: „Još uvijek smo na nivou koji datira iz kraja prošlog vijeka. Međutim, ne možemo reći da se posljednjih godina ne prave neki pomaci i neki napredak koji je vidljiv, ali još uvijek treba dosta raditi u našoj zemlji po ovom pitanju“, zaključila je Regojeva.

Na današnjoj prezentaciji učestvovale su žene Crvenog krsta, Udruženja slijepih i slabovidih lica, Demokratskog centra „Nove nade“, Muzeja Stara Hercegovina, političkih partija i druge.