Prekogranični projekat Foče i Plužina unaprijedio razvoj turizma u obje opštine

27.01.2015.

Foca Pluzine

FOČA – Završna konferencija za medije dvogodišnjeg projekta “Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine” koji finansira Evropska unija, a provode ove dvije lokalne zajednice zajedno sa lokalnim turističkim organizacijama, održana je juče u Sarajevu. Tokom konferencije govorilo se o provedenim aktivnostima na projektu, te o poteškoćama za razvoj turizma u ove dvije opštine.

Opštine Foča i Plužine u protekle dvije godine uspješno su provele Projekat „Održivi prekogranični razvoj opština Foča i Plužine“ koji je finansirala Evropska unija, putem IPA fondova, a čija je ukupna vrijednost ovog prekograničnog projekta je 376.040,00 Eura.

Projekat se odnosio na podršku održivom ekonomskom razvoju ove dvije opštine koje su po svom geografskom položaju slične, te se bave sličnim djelatnostima u oblasti turizma. Pored toga opštine Foča i Plužine imaju i iste probleme, koje su pokušale da riješe kroz ovaj projekat navela je koordinator projekta za opštinu Foča, Radenka Srndović: „U okviru ovog projekta urađena je Strategija integralnog ruralnog razvoja ovog prekograničnog područja, što doprinosi razvoju sela. Urađeno je dosta na obuci skipera, spasilaca na vodi, turističkih vodiča i pružaoca usluga. Opština Foča ima više od 70 licenciranih skipera i mi ćemo u narednom periodu težiti da Foča bude centar za obuku skipera kako iz Republike Srpske tako i iz regiona“, navela je Srndovićeva i dodala kako su svi projekti važni za opštinu, jer nedostatak novca u lokalnom budžetu ne trpi veća izdvajanja za razvoj turizma.

Glavne aktivnosti projekta odnosile su se na razvoj turizma i ruralni razvoj – obuku turističkih radnika-skipera, vodiča, spasioca, pružalaca smještajnih usluga, izradu zajedničke internet stranice, izradu propagandnog materijala, učešće na sajmovima turizma, obilježavanje staza za šetnju, obilježavanje staza za bicikliste, postavljanje lake infrastrukture-info tabli, znakova, klupa, izrada Strategije ruralnog razvoja, uklanjanje privremenih deponija, nabavku i postavljanje kontejnera i korpi za otpatke na izabranim lokacijama, podizanje nivoa svijesti stanovništva o potrebi očuvanja životne sredine. U svim ekološkim aktivnostima učestvovali su učenici svih osnovnih i srednjih škola iz obje opštine što je doprinijelo da se oni još od djetinjstva uče očuvanju životne sredine.

Put Foca - Scepan Polje

Sve ove aktivnosti pospješile su rad opštinskih turističkih organizacija, njihovu promociju i promociju turističkih potencijala koje one nude u toku turističkih sezona, istakla je Ljeposava Đajić, direktor Turističke organizacije opštine Foča. Ove dvije opštine zajednički su nastupale na sajmovina turizma u Novom Sadu i Beogradu: „Na sajmu u Novom Sadu opštine Foča i Plužine dobile su nagradu za dobre promotivne aktivnosti koje su realizovane kroz projekat. Nama to mnogo znači jer smo u toku protekle dvije godine uradili dosta promotivnog materijala, kao što su flajeri, razglednice, turističke mape, publikacija integrisanih proizvoda destinacija i usluga, što promoviše naše opštine i naše turističke radnike“, rekla je Đajićeva.

Direkor Turističke organizacije opštine Plužine, Neđeljko Jovović smatra da se kroz mnogobrojne aktivnosti u projektu bezbjednost na raftingu na rijeci Tari podigla na veći nivo, što je doprinijelo većoj posjeti turista: „Kroz ovaj projekat i obuku raftera i pružaoca usluga dat je značaj bezbjednosti posjetilaca i to svakako doprinosi većoj posjeti na rijeci Tari i raftingu, kao glavnom turističkom proizvodu ove dvije opštine. U 2014. godini imali smo povećanje broja posjeta, ali konkretni rezultati promocije raftinga i turističkih potencijala obje opštine kroz projekat vidjeće se u narednom periodu“, rekao je Jovović.

Loše stanje saobraćajnice Foča – Šćepan Polje prepreka razvoju turizma u obje opštine

Problem razvoju turizma u ove dvije opštine predstavlja i loše stanje saobraćajnice Foča – Šćepan Polje, te Šćepan Polje – Plužine. Za Srndovićevu ovaj put je od višestrukog značaja za obje opštine: „Ova saobraćajnica predstavlja limitirajući faktor za razvoj turizma, jer koliko god napravili pozitivnih koraka kroz ovakve projekte, loše stanje puta nas ograničava. Opština Foča dobila je uvjerenje od Ministarstva saobraćaja i veza RS, da će do početka turističke sezone put biti rekonstruisan, što podrazumijeva proširenje puta na određenim dionicama, postavljanje zaštitnih ograda i bankina. Malo je vremena ali nadamo se da će rekonstrukcija biti završena u predviđenom roku kako bi što spremnije ušli u novu turističku sezonu“, zaključila je Srndovićeva.

Za Jovovića rekonstrukcija puta od Foče do Šćepan Polja i dalje do Plužina predstavlja problem koji je neophodno hitno rješavati. Napominje da je Evropska komisija odobrila 3,5 miliona evra za izradu projekta za rekonstrukciju saobraćajnice Šćepan Polje – Plužine, koja predstavlja jednu od najmanje bezbjednih saobraćajnica u Crnoj Gori.