Promovisana nova knjiga Božidara-Bože Stanara

16.01.2015.

Bozidar Stanar u Rogatici 2

VEŠO S ROMANIJE PO DRUGI PUT SA ČITAOCIMA

ROGATICA – Vešo s Romanije je nova, dopunjena, knjiga šaljive proze koju je napisao i pred kraj prošle godine objavio Božidar-Božo Stanar, pjesnik i književnik iz Rogatice.

Njena promocija održana je sinoć u prostorijama Narodne biblioteke u Rogatici. Tim povodom, pred ljubiteljima pisane riječi govorili su direktorka Biblioteke Anđelka Đerić, profesor srpskog jezika, Zoran Nedeljković, književnik i vlasnik i urednik u izvadačkoj kući „Žiravac“ iz Požege u kojoj je štampana i ova Stanarove knjiga, i Slobodan Ristović, književni kritičar i pjesnik, koji radi na Zlatiboru, a sve češće boravi u Rogatici odakle mu je ljepša polovina, dok su izvode iz knjige čitali autor i Andrej Lakić, učenik gimnazje u ovdašnjem Srednjoškolskom centru.

Bozidar Stanar u Rogatici

– Večeras smo se okupili da se još jednom sretnemo sa Božom Stanarom i njegovim skupom malih priča koje su nastavak autorove kratke forme njemu drage i bliske. Božo je izuzetan i po tome što je svoje književno stvaralaštvo zasnovao na beskrajno mnogo najrazličitijih epskih i lirskih formi i u tome je neprevaziđen u našem okruženju, rekla je Anđelka Đerić i dodala:

– Glavni lik, pomalo neobičnog imena – Vešo kroz koji pisac vodi fabulu i za koga tvrdi da je stvarni, djeluje vrlo često kao imaginarni šaljivdžija i šeret, ali i kao humanista kroz koga je oslikan romanijski plato u najljepšem svjetlu. Priče kroz lik Veše kazane su punom snagom u času neponovljivog životnog iskustva autora, a konciznost priče je beskrajno efektna.

Zoran Nedeljković u svom obraćanju prisutnim na promociji, među kojima su bili i načelnici opštine Rogatica Tomislav Puhalac i Čajniče Goran Karadžić i Božine kolege po peru Milanko Borovčanin Romsok iz Sokoca, Milad Obrenović i Milun-Mišo Lubarda iz Rogatice, rekao je da je „Vešo s Romanije“ , stvarno drugo izdanje ove knjige, koja je 21 iz opusa Božidara Stanara, a 10-ta u izdanju „Žiravca“, sa čim se oni posebno ponose.

Bozidar Stanar u Rogatici 3

Prije iznošenja impresija o najnovijoj knjizi Božidara Stanara, Slobodan Ristović održao je slovo o jeziku naglasivši da je budućnost svakog naroda ozidana i postoji na temelju koji se zove jezik. Kad se uruši jezik uruši se i narod.

– Zato i mi o jeziku moramo voditi više računa nego o bilo čemu drugom. Jezik je važniji od svih imanja. Nažalost, naš, srpski, jezik iz dana u dan je sve nemoćniji što našom nebrigom što našim porobljavanjem od strane drugih. Čimkaju ga sa svih strana. A ako izgubimo jezik, izgubili smo sve, naglasio je Ristović.

Vraćajući se knjizi „Vešo s Romanije“ Ristović reče da naslov nije prava odrednica, jer je Vešo iz Romanije, iz njene utrobe, njenog daha, mirisa zvuka i naravi. On je sveobuhvatno stanje i postojanje jednog podneblja, geografske cjeline i više od toga.

– Ja bih se, naglasio je Ristović, usudio reći: Vešo sa Romanije je autobiografski roman Božidara Stanara, čoveka koji je kroz svoje prste i veštinu kazivanja prosejao vrcavu narav svojih sugrađana. Ako je Vešo još pre svoga rođenja trebao da postane glavni junak neke knjige, morao je biti od naročitog „testa“ mešan. Morao je se po svojoj naravi i razlikovati od drugih izdanaka svoje generacije, a Božidar je znao od kojeg materijala da oteše stožer knjige. Zbog toga se Vešo rodi malo kasnije, malo je krupniji, malo neposlušniji, jači, umniji, spretniji… On je u svemu poznatiji i pozvaniji. Vešo u život ulazi sa osjećanjem ratnika. On pobeđuje.

Bozidar Stanar u Rogatici 4

Iznoseći još svoje impresije o knjizi Ristović reče još i ovo:

Ova knjiga je i riznica humora. U njoj je sve obojeno dobrim raspoloženjem. Onaj koji besedi, bez velike muke okuplja one koji ga slušaju. Pod okriljem zvanim Vešo, on sve stavlja na svoje mesto. On je samo jedan moćni lik koji je u stanju da zadovolji znatiželju drugih, da im vreme učini prijatnim.