Proslava Svetog Save u Rogatici [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 27. januara 2015. 058.ba

Sveti Sava u Rogatici

ROGATICA – Osnovna škola „Sveti Sava“ i Srednjoškolski centar „27. januar“ proslavili su krsnu slavu Svetog arhiepiskopa Savu.

Centralna manifestacija u Osnovnoj školi bila je svetosavska akademija koja je počela himnom Republike Srpske i Svetom Savi. Nakon toga slijedio je prigodan kulturno-umjetnički program koga su izveli učenici ove škole, a kome je prisustvovao veći broj učenika, nastavnika i gostiju među kojima su bili predstavnici privrednog, javnog i društvenog života i starješina ovdašnje crkve Svete Trojicve Rajko Cvjetković i umirovljeni protojererj-stafrofor Milorad Novaković. Oni su nakon akademije obavili i rezanje slavskog kolača.

Slavlju u Osnovnoj školi posvećena je i izložba likovnih i literarnih radova koja je postavljena u holu škole i finala sportskih takmičenja u odbojci za djevojčice, košarci i malom fudbalu za dječake. Mali fudbal okupio je 10 ekipa učenika odjeljenskih zajednica. Ipak, najveće interesovanje, pa i smijeh vršnjaka, izazvala je revijalna utakmica u malom fudbalu učenica.

I u Srednjoškolskom centru „27. januar“, u kome se obrazuje 390 srednjoškolaca, slavlje povodom krsne slave počelo je svetosavskom akademijom koju su pripremili učenici dramsko-recitatorske sekcije koju vodi profesorka srpskog jezika Jelena Frganja. Smjenjivale su se recitacije i pjesme posvećene Svetom Savi prvom arhiepiskopu srpskom za koga je rečeno da je bio prvi učitelj puta koji je prosvijetlio svoje otočestvo kojim i danas ide srpski narod.

I u ovoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi rezanje slavskog kolača u prisustrvu radnika’i penzionera Centra i većeg broja gostiju među kojima je bio i kum ove škole Zoran Kosorić, obavili su sveštenici Milorad Novaković i Rajko Cvjetković.

Svetosavsko slavlje i slavski ručak na kojoj je prigodnu besjedu održao umirovljeni protojerej-stavrofor Milorad Novaković. Prisutne na slavlju pozdravila je i v.d. direktora Centra Jelena Despotović. Iskoristivši slavlje ona je nedavno penzionisanom profesoru praktične nastave Branu Kačaru, koji je otišao u mirovinu poslije punih 28 godina rada u Centru, uručila prigodan poklon kolektiva.

[royalslider id=“139″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,