Rafalom iz puške čestitao Božić [VIDEO]

12.01.2015.

pucao-na-bozic

FOČA – Ovako je na Božićno jutro, čestitku svojim sunarodnicima uputio dvadesetogodišnji Fočak Bane Stevanović.

Snimak koji je postavio na svoju fejsbuk stranicu, za 15 sati, koliko je do posjete policije bio vidljiv, imao je blizu 200 hiljada pregleda. Bane ga je blokirao na fejsbuku, ali je osvanuo i na jutjubu, gdje ga je vidjelo preko 100 hiljada ljudi. Preuzeo ga je i veliki broj portala u čitavoj regiji, koji su zatrpani komentarima kritike, ali i podrške.

“Želio sam da Srbima čestitam, kao što sam i uradio, to je iz srca bilo, nikog nisam uvrijedio, ni povrijedio ni ozlijedio, i ako sam nekoga ja se izvinjavam. Pucao sam odatle, puška je bila okrenuta u smjeru gdje nema naselja, gdje je šuma”, kaže Stevanović.

Nije kaže očekivao da će se njegova Božićna čestitka vidjeti širom svijeta. Na stotine zahtjeva za prijateljstvo stižu iz Njemačke, Norveške, Australije, Kanade. Stigla je, ali na kućna vrata, i policija, i to po pušku, za koju tvrdi da je našao.

“Ja sam to mislio da predam, ali mi je došla ideja da to snimim i za Božić sam se oglasio. Pušku sam mislio predati prvi radni dan, ali ujutro mi je došla policija na vrata, imali su nalog za pretres kuće i pomoćnih objekata, kao i auta, pušku sam doborovoljno predao”, prića Stevanović.

Sveštenici kažu da se Crkva nije jasno odredila prema ovakvom načinu proslave Božića, jer vatreno oružje nije ni postojalo kada su se ta pravila pisala. Objašnjavaju da je pucanje za praznike isključivo narodni običaj, dok je jedini autentičan crkveni način oglašavanja putem litija, zvona i klepala.

“Treba ograničiti obim takvog veselja, već kada je ono zastupljeno u narodu da zaista to ima jednu razumnu mjeru i razumnu dimenziju da ne bi ugrozilo život vjernika koji se okupljaju prilikom takvih svetkovina”, ističe sveštenik Nenad Tupeša.

Neobičnom čestitkom, zahvaljujući internetu, Bane je preko noći stekao veliku popularnost. Nada se da ga to neće koštati krivične odgovornosti, jer kako kaže, nikada ništa loše nije uradio niti je imao problema sa policijom.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!