Rudo, partizansko groblje u Dražinoj ulici?

03.01.2015.

Ulica Draze Mihailovica u Rudom

RUDO – U gradu koji je bio kolevka nekadašnje JNA, Ulica Prve proleterske preimenovana je u Ulicu đenerala Draže Mihailovića. Nekadašnji borci Prve proleterske i deo meštana nezadovoljni su, jer je na kraju ulice partizansko groblje, sagrađeno kao spomen-park poginulim partizanima 1961. u kom niko nije sahranjen. Poslednje razmirice pokrenulo skidanje oznake Prve proleterske sa škole.

Istorijski apsurd, saglasni su i stanovnici mesta Rudo. Ipak podeljeni, kada je reč o imenima.

Posle pada Užičke Republike, Josip Broz Tito je formirao Prvu proletersku brigadu baš u Rudom, ali je posle nekoliko dana brigada napustila taj kraj. Prema rečima istoričara, od početka Drugog svetskog rata, pa sve do oslobođenja, u mestu Rudo su boravili četnici.

“Tito je bio u savezništvu sa Enverom Hodžom, oni su dobili nalog da se Peta brigada priključi Titovim jedinicama, a nakon odlaska Đurišićevih četnika ovde su ušli albanski partizani”, kaže istoričar Predrag Ostojić.

Načelnik Rato Rajak kaže da se ta ulica još od 1991. godine zove po Draži Mihailoviću. Nema inicijativa da se vrati staro ime – Proleterska ulica.

“Nije bilo nikakvih inicijativa od građana niti od bilo kakvih udruženja, a ako bi se pokazalo da takva incijativa postoji – sigurno bi Skupština zauzela stav prema tom pitanju”, kaže načelnik Opštine Rudo Rato Rajak.

U Rudom će se tako do daljeg Ulicom Draže Mihailovoća dolaziti do Partizanskog groblja. U kojem niko nije sahranjen.