Učenici OŠ Veselin Masleša proslavili Savindan

Nataša Miletić - Radio Foča - 28. јануара 2015. 058.ba

Savindan u Foci - osnovna

FOČA – Velikom broju učenika, nastavnika i gostiju članovi dramske, recitatorske i horske sekcije Osnovne škole Veselin Masleša u 45-minutnom programu prikazali su život i rad prvog srpskog arhiepiskopa i utemeljivača školstva kod Srba Rastka Nemanjića, Svetog Save.

Za sve učenika školska slava Sveti Sava predstavlja najradosniji dan u godini, dan kada se prisjećaju Savinog života, njegovog rada i zahvaljuju mu se što je, samo za njih, osnovao škole.

Učenici Srđan Kunarac i Milan Mićević, zdravicom su pozdravili sve prisutne i čestitali školsku slavu: „Pomozi Bože, poveseli sreću, Bog nam dao sreće i zdravlja, gdje god se ova čaša pila tu se svaka dobra sreća vila…“ rečeno je, između ostalog, u zdravici.

Nastavnik srpskog jezika Vukola Sekulović, ističe da je ovo dan kada djeca mogu da pokažu šta su sa radošću spremala tokom čitave godine: „Danas oni mogu da pokažu svoj talenat i rad u u vannastavnim aktivnostima“ rekao je Sekulović.

Zajedno sa sveštenicima učenici ove škole pomolili su se Bogu i slomili slavski kolač. To je za njih poseban čin, tvrdi nastavnik vjeronauke Ranko Kovač: „Lomljenje slavskog kolača sa učenicima predstavlja posebnu radost za sve njih, a i to je prilika da se nauče srpskim običajima kako bi kasnije, kada oni budu proslavljali krsnu slavu u svojim domovima, znali kako se to radi. Inače, Savindan je za sve učenike velika radost, jer dosta i uče o njemu, u svakom razredu u toku časova pravoslavne vjeronauke, izučava je jedna nastavna cjelina o Svetom Savi, jer Sveti Sava je naš najveći prosvjetitelj i učitelj, koji nam je utemeljio put kojim trebamo da idemo, kuda i kako trebamo stremimo ka Gospodu“, rekao je Kovač.

Ovo je poseban dan i za nastavnike, potvrdio nam je direktor Osnovne škole Veselin Masleša Radoje Miletić: „Nastavnici i ulenici se trude da svake godine obogate kulturno-umjetnički program novim skečevima, recitacijama i pjesmama. Ovo je poseban i svečan dan za sve nas u školi“, rekao je Miletić.

Osnovna škola Veselin Masleša dan škole proslavlja 20.aprila, sjećajući se dana rođenja ovo narodnog heroja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,