Velika zainteresovanost za proizvodnju kornišona

22. januara 2015. 058.ba

Proizvodnja kornisona

VIŠEGRAD – U okviru projekta Pokretanja proizvodnje krastavaca-kornišona Poljoprivredna zadruga „Više-grad“ iz Višegrada organizovala je stručno savjetovanje sa potencijalnim proizvođačima sa područja opštine Višegrad.

Po riječima direktora zadruge, Eseda Muhića, interes za ovu proizvodnju je veliki, što potvrđuje i prisustvo poljoprivrednika na ovom savjetovanju.

– Računamo da će se u prvoj fazi na proizvodnju krastavaca-kornišona opredjeliti oko stotinjak domaćinstava, obzirom da je stručna pomoć i plasman gotovih proizvoda obezbjeđen, naglašava Muhić.

Po riječima direktora „Voće prometa“ iz Zvornika, Fahrudina Delibajrića, zainteresovanim poljoprivrednicima koji raspolažu sa zemljištem od najmanje jednog dunuma obezbjediće stručnu pomoć, sjemena, zaštitna sredstva, otkup i plasman proizvoda.

– Ovo je proizvodnja koja nije previše zahtjevna, ali za koju su neophodne vrijedne ruke, kako bi se ostvario prinos između četiri pa do desetak tona po dunumu. Prvi plodovi pristižu nakon četrdesed dana od sjetve, nakon čega je neophopdna svakodnevna berba, kaže Delibajrić.

On dodaje da je plasman kompletne proizvodnje krastavaca-kornišona obezbjeđen.

-Jedan dio prerađujemo u našoj fabrici, a drugi izvozimo na Evropsko tržište, ističe Delibajrić, dodajući da se otkupne cijene ugovaraju na prije sjetve.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: