Zanimljiv prijedlog Turističke organizacije u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 30. јануара 2015. 058.ba

Stvorena za muzej, kuća Hafizovića

Stvorena za muzej, kuća Hafizovića

FORMIRATI ZAVIČAJNI MUZEJ

ROGATICA – Turistička organizacija kao javna ustanova sve je prisutnija u opštini Rogatica. Bila je inicijator i nosilac niza akcija kojim se pokušava na lokalnom i širem planu prezentovati bogato kulturno-istorjsko i prirodno naslijeđe u opštini.

Najnovije iz Turističke organizacije je inicijativa upućena na adresu Skupštine opštine sa prijedlogom da se osnuje Zavičajni muzej kao posebna javna ustanova. O tome direktor Turističke organizacije, Nebojša Golić, kaže:

– Osnovno je zaštita i očuvanje bogatog kulturno-istorijskog naslijeđa koje se susreće širom opštine od praistorijskog doba do ovovremenskih dana. Tu su brojne gradine, gromile, tumulusi, rimski spomenici, ostaci srednjovjekovnih gradova i podgrađa, crkvine, vjerski objekti, nekropole stećaka i tako do spomenika iz novijeg doba – prvi i drugi svjetski rat i spomenici kojim se čuva sjećanje na posljednji odbramneno-oslobodilački rat srpskog naroda.

Stara zgrada Gimnazije

Stara zgrada Gimnazije

– Sve rečeno, dodaje on, svakodnevno je pod uticajem žrvnja što se zove vrijeme, ali i raznih mikroorganizama, vandalizma, ratnih i prirodnih razaranja. To je i razlog da izađemo sa prijedlogom da se osnuje zavičajni muzej koji bi uz zaštitu kulturno-istorijakog naslijeđa radio i na sakupljanju, čuvanju i istraživanju kulturnih i prirodnih dobara, njihovu stručnu i naučnu obradu i prezentovanje stručnoj i ostaloj javnosti putem stalnih i povremenih izložbi, stručnih, naučnih i drugih informativnih sredstava.

U prijedlogu za osnivanje muzeja upućuje se i na to gdje bi se on mogao smjestiti. Prije svega to je stara zgrada „Standarda“ u ulici Serdar Janka, nekad prva „pod plan“ urađena i najljepša zgrada u Rogatici čiji je vlasnik bila porodica Hafizović. Radi se o objektu jedinstvenom po svojoj arhitekturi, koga bi i inače trebalo spasiti od propadanja, jer je u kritično malom broju onoga što podsjeća na Rogaticu nekad. Građena je početkom 20 vijeka i davno je progurala stotu.

Propali eksponat iz lapidarija u krugu Doma zdravlja

Propali eksponat iz lapidarija u krugu Doma zdravlja

Po mišljenju turističkih radnika muzej bi mogao biti stanar i zgrade nekadašnje građanske škole, odnosno gimnazije. Ona bi bez većih ulaganja u unutrašnjost i dvorište mogla brzo primiti arheološku i istorijsku postavku kao što je lapidarij u parku Doma zdravlja koga sačinjava kolekcija rimskih kamenih spomenika koji traže hitno zbrinjavanje i zaštitu od vremenskih (ne) prilika.

Slično je i sa nizom drugih eksponata, fotografija, slika i narodnih rukotvorina i drugih predmeta materijalne kulture. Sve to imalo bi odraza i na razvoj turizma u opštini i posebno zapošljavanja mladih i obrazovanih kadrova, pa se stoga i očekuje da svi koji budu odlučivali o tome da li, ili ne, zavičajni muzej, podrže njegovo osnivanje ako ne odmah, a ono bar u skorijoj budućnosti.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,