ZAPLIVALI ZA KRST ČASNI – Pobjednik Nedeljko Perišić iz Višegrada [FOTO]

RTRS - Mira Andrić | Foto: Slavko Heleta - 19. januara 2015. 058.ba

Plivanje za krst u Visegradu (1)

VIŠEGRAD – Ni hladana i brza Drina, niti kiša koja je padala nisu spriječili 15 najhrabrijih hrišćana da se na Bogojavljenje bace u vodu kraj starog Sokolovićevog mosta i zaplivaju za časni krst na stazi dugoj 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života na zemlji.

Prvi je do krsta doplivao Nedeljko Perišić iz Višegrada. „Plivati u čast Hristovog krštenja je poseban osjećaj. Moja želja se ostvarila, od trećeg pokušaja osvojio sam Časni krst u Drini“, vidno raspoložen je kazao Perišić.

Plivanje za krst u Visegradu (3)

Grad Sokolac nema rijeku ali njegov stanovnik Krsto Delić je zaplivao u Drini na Bogojavljenje. „Voda je bila hladna ali nisam se uplašio. Ako Bog da i naredne godine ću doći“, rekao je Delić.

Jedina djevojka na ovogodišnjem plivanju bila je Olivera Dobriković iz Valjeva. Plivala je kao i momci. Kaže da je osjećaj fenomenalan i da nije zabilježeno da se neko prehladi nakon Bogojavljenskog plivanja. “Bog nas čuva!“, kratko je prokomentarisla ova hrabra djevojka.

I ove godine su za krst časni zaplivala dva vojnika slovačkog LOT tima, stacioniranog u Višegradu.

Plivanje za krst u Visegradu (2)

Jerej Dragan Vukotić, je podsjetio na značaj praznovanja Bogojavljenja. „Skoro prije dvije hiljade godina ovako su mase naroda dolazile na rijeku Jordan da vide Jovana Krstitelja koji je krštavao ljude vodom i govorio „Pokajte se, jer se približi carstvo nebesko!“ Njegova je misija bila da pripremi narod za dolazak Isusa Hrista. Sami Gospod je na današnji dan došao na rijeku Jordan i krstio se i počeo svoju spasonosnu nauku koju su naši preci prihvatiti a mi je održavamo i danas kroz naš crkveni život“, rekao je jerej Vukotić nazivajući Drinu srpskim Jordanom, koja po mučeništvu ima veliki značaj za srpski narod.

Plivanje za krst u Visegradu (4)

Pobjedniku Perišiću i svim ostalim učesnicima u bogojavljenskom plivanju, nagrade je uručio načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković a predsjednik “Sokola” Slavko Heleta je uručio „Srebrni orden“ spasilačkom klubu “Wolf” iz Foče koji je bio na obezbjeđenju plivača.

Učesnici Petog Bogojavljenskog plivanja za Časni krst na Drini u Višegradu su bili: Nedeljko Perišić, Olivera Dobrinković, Predrag Pecikoza, Vidoje Milošević, Bojan Gračanin, Bojan Tešić, Miljan Živak, Veljko Gavrilović, Ljubomir Janjić, Predrag Limov, Aleksandar Spasojević, Jano Lošak i Marijan Čopik (pripadnici Lot tima iz Slovačke), Krsto Delić i Aleksandar Borovčanin.

Ovoj vjerskoj manifestaciji prethodilo je osvećenje vode iz rijeke Drine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,