Cilj izmjena jačanje domaće proizvodnje

25.02.2015.

Predavanja poljoprivrednika u Foci

FOČA – Nacrti šest zakona iz oblasti poljoprivrede u Republici Srpskoj imaju za cilj, prije svega, usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom EU, te jačanje domaće poljoprivrede, rečeno je danas na javnoj raspravi u Foči.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Zoran Kovačević istakao je da je obaveza resornog ministarstva da domaće zakone uskladi za zakonima koje imaju zemlje EU, ali ne po svaku cijenu, da ne bi bila narušena domaća proizvodnja.

“Tako ćemo u stočarstvu, definisanjem uslova proizvodnje priplodnog podmlatka, pokušati da damo stimulaciju da proizvedemo što više kvalitetnog priplodnog materijala na našem prostoru, jer smo proteklih godina uvozili znatan broj životinja”, rekao je Kovačević.

Predavanja poljoprivrednika u Foci 2

On je naveo da je do sada bilo problema u oblasti inspekcijiskog nadzora, gdje nije precizno razdvojeno koja inspekcija vrši koje kontrole, a da je nacrtom novih zakona to bolje definisano, tako da bi primjena zakona trebalo da bude lakša.

Fočanski poljoprivrednici ističu da je, od onoga što piše u zakonu, mnogo bitnija volja nadležnih da pomognu domaćoj proizvodnji i da ispoštuju zakonska rješenja, koja ni do sada nisu bila loša, ali se, smatraju farmeri, nisu u potpunosti provodila.

Vlasnik farme ovaca iz Brusana kod Foče Dragoslav Stanojević kaže da nije optimista da će nova zakonska rješenja pomoći razvoj poljoprivrede, navodeći da je i do sada “malo šta realizovano”.

Predstavnici ministarstva su prije javne rasprave razgovarali sa rukovodstvom opštine Foča o poboljšanju Pravilnika o podsticajima, te o izboru strateškog pravca razvoja poljoprivrede.