Dom za starija lica – Negovatelji pred završnim ispitom

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 21. februara 2015. 058.ba

Dom za stare u Rogatici

ROGATICA – Šestomjesečni kurs pod nazivom „Osnovi gerantologije, anatomije i fiziologije“ koji se realizuje na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između ustanova socijalne zaštite starijih lica „Sunce“ iz Rogatice i „Natura“ iz Pala, na jednoj, i Srednjoškolskog centra „Ljubiša Mladenović“ iz Banja Luke na drugoj strani, kojim se vrši prekvalifikacija i dokvalifikacija 11 radnika za „negovatelja starih i nemoćnih lica“, ulazi u završnu fazu.

– Osposobljavanje je počelo polovinom oktobra prošle godine, o čemu smo i mi pisali, vršeno je naizmjenično vikendom u Rogatici i na Palama. Na obuci je šest radnika iz Rogatice i pet sa Pala. Radi se o radnicima sa srednjom školom, najččešće ekonomskih tehničara i gizmanijalaca, koji već rade, a nemaju obrazovanje za rad sa starim i iznemoglim licima, reče direktor „Sunca“ Radomir Ćućula.

Dokle se stiglo sa obukom „probni test“ obavljen je danas u Rogatici. U prisustvu predavača, doktora medicine, Maje Stupar i Karoline Stevanović, svi polaznici prvo su radili pismeni test. Praktični rad obavljen je u sobama na primjeru staraca i starica o kojim brine osoblje „Sunca“.

Kako reče doktorica Karolina Stevenović polaznici su pokazali visok nivo znanja i predstojeći ispiti pred komisijom krajem marta po svemu sudeći biće uspješni. U kombinaciji teorije o osovama gerantologije, anatomije i fiziologije, te njege starih, iznemoglih i bolesnih lica uz prvu pomoć i zaštitu na radu, i iskustva iz svakodnevnog rada sa štićenicima bez sumnje donijeće očekivani uspjeh.

– Sa uvjerenjem o završenoj obuci polaznici će se i formalno osposobiti za stručni rad ne samo u našim, nego i drugim ustanovama slične namjene. Time će, nadamo se, i naši štićenici imati bolju i kvalitetniju uslugu što je i osnovni naš cilj, naglasio je direktor „Sunca“ Ćućula.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: