HE na Drini – Proizvodnja preko tekućeg plana

13.02.2015.

Mile Lakic

VIŠEGRAD – Zahvaljujući povoljnoj hidrologiji Hidroelektrana „Višegrad“ tokom januara ove godine proizvela je 111,97 GivaVat časova električne energije, što je plansko ostvarenje od 117,87 odsto, izjavio je Mile Lakić, direktor Zavisnog preduzeća „Hidroelektrane na Drini iz Višegrada.

Takav trend nastavljen je i tokom ovog mjeseca, tako da je do 12. februara proizvedeno 54,92 GigaVat časa električne energije, što je za oko 50 odsto iznad tekućeg plana.

– Za razliku od prvog kvartala 2014. godine, s početkom 2015. godine imamo kvalitetne padavine koje su na većim kotama omogućile visok snijeg, koji će se postepeno topiti i omogućiti dobro punjenje naše akumulacije sa vodom, pojasnio je Lakić, dodavši da proizvodnju iznad plana omogućava i dobra tehnička priprema svih pogosnih postrojenja.

Lakić ističe da će uskoro biti gotov znavršni račun, očekujući pozitivno poslovanje preduzeća.

– Sa 15. januarom izmirili smo sve naše obaveze opštinama Višegrad, Rudo, Rogatica, Novo Goražde i Goražde za 2014. godinu, po osnovu naknada za potopljeno zemljište u svrhu proizvodnje električne energije, u iznosu od oko pet miliona maraka, rekao je Lakić, dodavši da je za Fond solidarnosti za sanaciju prošlogodišnjih poplava uplaćeno preko dva miliona maraka, i da će se te uplate nastaviti i tokom 2015. godine.