HE na Drini – Proizvodnja preko tekućeg plana

13. februara 2015. 058.ba

Mile Lakic

VIŠEGRAD – Zahvaljujući povoljnoj hidrologiji Hidroelektrana „Višegrad“ tokom januara ove godine proizvela je 111,97 GivaVat časova električne energije, što je plansko ostvarenje od 117,87 odsto, izjavio je Mile Lakić, direktor Zavisnog preduzeća „Hidroelektrane na Drini iz Višegrada.

Takav trend nastavljen je i tokom ovog mjeseca, tako da je do 12. februara proizvedeno 54,92 GigaVat časa električne energije, što je za oko 50 odsto iznad tekućeg plana.

– Za razliku od prvog kvartala 2014. godine, s početkom 2015. godine imamo kvalitetne padavine koje su na većim kotama omogućile visok snijeg, koji će se postepeno topiti i omogućiti dobro punjenje naše akumulacije sa vodom, pojasnio je Lakić, dodavši da proizvodnju iznad plana omogućava i dobra tehnička priprema svih pogosnih postrojenja.

Lakić ističe da će uskoro biti gotov znavršni račun, očekujući pozitivno poslovanje preduzeća.

– Sa 15. januarom izmirili smo sve naše obaveze opštinama Višegrad, Rudo, Rogatica, Novo Goražde i Goražde za 2014. godinu, po osnovu naknada za potopljeno zemljište u svrhu proizvodnje električne energije, u iznosu od oko pet miliona maraka, rekao je Lakić, dodavši da je za Fond solidarnosti za sanaciju prošlogodišnjih poplava uplaćeno preko dva miliona maraka, i da će se te uplate nastaviti i tokom 2015. godine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,