Kolaps u Domu zdravlja u Novom Goraždu

05.02.2015.

Dom zdravlja u Novom Gorazdu

Medicinari obustavili prijem pacijenata

NOVO GORAŽDE – Zbog neuplaćenih dopirnosa za plate zaposlenih, počev od 2005. godine, Poreska uprava Republike Srpske 1. februara blokirala je žiro račun Doma zdravlja u Novom Goraždu, jednoj od najnerazvijenijih opština Srpske.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da su očekivali brži odgovor Fonda Zdravstvenog osiguranja, kome su se obratili za pomoć.

-Ovaj Fond nam je doznačio jednomjesečnu tranšu, ali je ona zbog blokade računa nedostupna, zbog čega je 16 zaposlenih ove zdravstvene ustanove 5. februara prestalo da prima pacijente i do daljeg ne pruža medicinske usluge, izuzev težih i hitnih slučajeva, potvrdila je Jelena Gavrilović, koja u zadnjih godinu dana vrši dužnost direktora ovdašnjeg Doma zdravlja.

Ona dodaje da razumije nastojanje resornog ministarstva i Vlade Srpske da se uvede red u zdravstvu i da medicinske ustanove od početka ove godine uz plate, prvo uplaćuju i doprinose.

-Ali su dugovi većine zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj slični, a u nekim i znatno veći, a računi im nisu blokirani, upozorila je Gavrilovićeva, koja dodaje da je dug Doma zdravlja Novo Goražde od 2005. godine dostizao cifru od 1.100.000 maraka, od čega je oko 900.000 za neplaćene doprinose zaposlenima.

Gavrilovićeva ističe da svi štrajkovi upozorenja, a bilo ih je više tokom prethodnih godina, nisu previše uznemirili ni Fond Zdravstvenog osiguranja, a ni nadležno ministarstvo Republike Srpske.

Prema njenoj ocjeni nagomilani dugovi su rezultat nepotrebnih zaduživanja predhodnih rukovodilaca Doma zdravlja.

– Maksimalnom štednjom uspjeli smo da otplatimo jedan kredit, kojim je nepotrebno Dom zdravlja opteretilo ranije rukovodstvo, a onda su radnici Doma zdravlja tužili Sudu ustanovu za neizmirene plate i doprinose, ističe Gavrilovićeva, dodavši da su ih u međuvremenu napuštali i ljekari, a sadašnju doktorku koja dolazi iz Foče, na platni spisak je stavila opština Novo Goražde.

Dodatni problem je nastao kad je krajem 2014. godine i opština dospjela u blokadu, zbog prezaduženosti.

U Novom Goraždu ističu da je blokada računa Doma zdravlja došla kao rak na ranu ionako teškog stanja u ovdašnjoj privredi, zbog čega je broj nezaposlenih dodatno povećan zbog prestanka rada fabrika.

-Stanje je toliko teško jer zbog besparice sanitetska vozila nisu registrovana, pri kraju su zalihe lijekova i medicinskih sredstava, pa bi i deblokada računa teško razrješila probleme naše medicinske ustanove, ističu u Domu zdravlja u Novom Goraždu.

Dom zdravlja u Novom Gorazdu 2

Sami platili taksi za trudnicu do Foče

U Domu zdravlja u Novom Goraždu 4. februara su se suočili sa problemom kako jednu trudnicu prevesti do porodilišta u Foči.
Zbog toga su vršilac dužnosti direktora, Jelena Gavrilović, ljekar Tanja Kundačina i član Upravnog odbora ove zdravstvene ustanoce Tomo Vuković solidarno sakupili pare i za prevoz trudnice do Foče platiti taksi vozilo.

Ministarstvo zdravlja traži nastavak rada

Tokom dana iz resornog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Domu zdravlja Novo Gorežde stigao je dopis u kome ih upozoravaju na zakonsku obavezu o obezbjeđenju minimalnih uslova rada i pružanja adekvatne pomoći pacijentima koji su registrovani u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U dopisu se podsjeća da je Fond zdravstva Srpske u 2014. godini ovoj zdravstvenoj ustanovi doznačio sva ugovorena finansijska sredstva za registrovani broj pacijenata u opštini Novo Goražde.

-Zbog toga je vaša obaveza da pružite navedenim licima zdravstvenu zaštitu za koju ste registrovani. Ukoliko to niste u mogućnosti, potrebno je da se izjasnite, nakon čega će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske preduzeti neophodne mjere za zbrinjavanje pacijenata, precizirano je u dopisu.

Ministarstvo je ovu zdravstvenu ustanovu podsjetilo da je, za sve probleme, potrebno kontaktirati i osnivača Doma zdravlja, opštinu Novo Goražde, kako bi se donijela određena rješenja za prevazilaženje (ne)očekivanih problema.