Mali kuvari promovišu zdravu ishranu

Nataša Miletić - Radio Foča - 12. februara 2015. 058.ba

Obdaniste u Foci - ishrana

FOČA – U okviru projekta „Prijatelji zdrave ishrane“ u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj” organizovana je radionica pod nazivom “Voćni užitak” na kojoj su djeca i njihovi vaspitači svoju kreativnost pokazali kroz aktivnost u kojoj su od raznovrsnog voća pravili fantastične voćne dekoracije.

Dječiji vrtić u Foči jedan je od šest ustanova ovog tipa u Republici Srpskoj koji zajedno sa Institutom za javno zdravstvo, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije i Unicefa, učestvuje u programu „Prijatelji zdrave ishrane“ čiji su osnovni zadaci uvođenje pravilnog načina ishrane i spriječavanje izražene gojaznosti i mršavosti kod djece.

Aktivnosti su započete interesantnom igrom “Pogodi voće po dodiru”, a zatim kroz razgovor i prezentaciju, mališani su shvatili koliko je voće važno za njihov rast i razvoj. Vaspitačica u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj” Radijana Dukić kaže da su mališani na zabavan način prepoznavali vrste voća, a zatim sami pravili voćne sokove i dekoracije. Uz sve to sočnim komadićima voća nisu odolijevali.

– Djeci smo približili sve o voću, gdje raste, kako se koristi. Imali smo jednu igricu gdje smo vezali djeci maramu oko očiju oni su opipavali da pogode koje voće je u pitanju. Primjetila sam dok sjeckamo voće da oni pravo i uzimaju, što je još korisnije-rekla je Dukićeva.

Obdaniste u Foci - ishrana 2

Mali kuvari“ u pravim radnim odjelima uz pomoć vaspitačica vođeni maštarijama pravili su palme, automobile i dugu od voća.

– Pravio sam ražanj od voća, jabuka, banana, narandži, kivija. Napravili smo i ježa od kruške, kasnije smo cijedili i sok i popili smo ga sa drugarima-kaže dječak Nikola Ćurčić.

Direktorica Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađana Vladičić kaže da će se u okviru projekta “Prijatelji zdrave ishrane”, pored promocije zdrave ishrane kroz jedinstven softverski program djeci mjeriti visina i težina. Tako će sve promjene kod mališana biti pod nadzorom stručnjaka.

– Ukoliko postoje pretenzije da bi dijete moglo da krene ka gojaznosti, dužni smo da upozorimo roditelja isto tako ako se radi o mršavosti djeteta i da preduzememo određene mjere putem savjeta i razgovora da vi zajedno, I vrtić I porodica spriječimo da ne bi došlo do toga-pojasnila je Vladičićeva.

Fočanski i još pet vrtića u Srpskoj prve projektne aktivnosti počeli su u oktobru prošle godine. U naredne dvije godine kroz kreativne radionice, mališani sa roditeljima, biće prvi koji će pomoći da se u svim vrtićima uvede pravilan način ishrane prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,