Novo iz radionice Nenada Kanostrevca

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 10. februara 2015. 058.ba

Rogatica-Nenad Kanostrevac, uz svoje selo,1.

MINIJATURNO SELO OD DRVETA

ROGATICA – Nenad Kanostrevac (57) iz Rogatice, izbjeglica iz Sarajeva, koji je bez posla ostao nakon 30 godina rada u Ministarstvu odbrane bivše SR BiH i Republike Srpske, iz dosade počeo se baviti radom sa drvetom i na drvetu.

Prvo je svojom rukom napravio vikend kuću, višenamjensku pečenjaru, pekaru, pčelinjak i druge prateće objekte u rodnom selu Jasik na granici opštine Rogatica i Sokolac.

Detalj iz radionice Nenada Kanostrevca,1

Na tome nije stao. Slobodno vrijeme počeo je „ubijati“ izradom minijaturnih kuća u stilu starih brnvara, vodenica i drugih predmeta. Radio je u kombinaciji paljeno drvo – rezbarija. Tako su nastali i radovi sa fotografija i slika manastira Ostrog, na Drini ćuprija u Višegradu, most na Žepi i drugi predmeti suvenirske namjene od kojih su neki završili u mnogim mjestima Republike Srpske i Srbije, a došli su i do Njemačke, Amerike i Kanade, priča Nenad i dodaje:

– U opusu moga“umjetnčkog“ rada kojim razbijam dosadu i liječim živce, koji su sve napetiji, je seoski život. Kroz izradu minijaturnih predmeta kao što su volujska kola sa volovima u jarmu, saone, rala, drljače, vile, grablje i drugi u selu nekad korisni, a već zaboravljeni predmeti, vraćam sjećanje na vremena kada je selo bilo živo od jutra do kasnih noćnih časova.

Najnovije iz „radionice“ Nenada Kanostrevca je minijaturno selo na prostoru od nepuna tri kvadratna metra, pogodno za fontane, ugostiteljske i druge objekte.

Detalj iz radionice Nenada Kanostrevca,3

Nije to, rekao je on, njegov Jasik, nego selo koje je bilo smješteno negdje duboko u njegovoj mašti. Zaokružena je to cjelina na kojoj su osnova svakog planinskog sela počev od kuća za stanovanje do vodenice za uskladištenje žita. Tu je i sve ostalo što znači život na selu. Voda koja uz ostalo prolazi i kroz vodenicu u kojoj spava vodeničar sa svojom, a možda i tuđom ženom od koje „naplaćuje“ ušur?! Tu su i konji koji na samarima nose vodu i drva, volovi i kola, kazandžija koji peče rakiju na starom dobrom „čučavcu“. Neizostavna je i prelja koja prede vunu, djevojka koja „bijeli“ platno i niz drugih pojedinosti koje čine jedno planinsko selo u čijoj neposrednoj blizini je i seljak koji vrše žito sa konjima. Tu je i ambar za skladištenje tek ovršenog žita, ali i srne i srndaći na paši, neizbježna lisica, divlja svinja i mečka koja brižno motri na svog mladunca. Na obližnjoj zaravni je i korida na kojoj se bodu „šaronja“ i „milonja“, a iznad svega je već pomalo izblijedjela fotografija vikendice i ostalih Nenadovih objekata u njegovom Jasiku koji je mala etno-muzejska postavka vrijedna posjete i razgledanja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: