Novo priznanje ŠG „Sjemeć“ – Gramata pravoslavne crkve

01.02.2015.

Milorad Jagodic sa Gramatom

ROGATICA – Staro pravilo „dobro se dobrim vraća“ potvrdilo se ovih dana i na primjeru ŠG „Sjemeć“ u Rogatici. Sveštenik i paroh srpske pravoslavne crkve u selu Blace u Višagradskoj župi Dragan Vukotić uz blagoslov mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, iskoristio je krsnu slavu Svetog Savu i 25. godišnjicu postojanja HE „Višegrad“, i direktoru „Sjemeća“ Miloradu Jagodiću uručio Gramatu zahvalnosti kojom je ovaj kolektiv odlikovao pravoslavni mitropolit Eparhije dabrobosanske za nesebični materijalni doprinos i odanost svetoj vjeri pravoslavnoj.

– ŠG „Sjemeć“ rekao je sveštenik Vukotić, puno je zadužio srpsku narod u kanjonu Drine a time i pravoslavnu crkvu. Pored ostalog doveo je put iz pravca Borika, odnosno sa Starogorskih stijena do Starog Broda i od Starog Broda do Tatinice u ukupnoj dužini od preko 10 kilometara. Radi se o putu koji zbog litice i teškog terena nikad nije bio ni u kakvim planovima za izgradnju iako su u ovim selima živjela domaćinstva do kojih se jedino moglo doći samaricama iz pravca Borika ili Drinom čamcima iz Višegrada.

Gramata pravoslavne crkve

– Sada kada je ovaj put doveden u ova dva sela u kanjonu Drine sa isključivo srpskim stanovnicima potpuno su promijenila izgled. Iznenada su oživjela i u njih su se počeli vraćati i oni koji su ih davno ostavili. Uz to i kopnom je omogućena posjeta Spomen-obilježju koje u Starom Brodu od 2008. podsjeća na preko 6000 Srba i Srpkinja koje su pobile ustaše zločinačke „Crne legije“ Jure Francetića aprila ratne 1942. Prema grubim računicama ovo mjesto pijeteta samo prošle godine posjetilo je preko hiljadu potomaka stradalih i poklonili se njihovim sjenama, dodao je sveštenik Vukotić.

Put Starogorska stijene – Stari Brod počeli smo graditi 2011. Početak je bio vrlo težak i mnogi su bili ubijeđeni da je to samo bacanje para. Na trasi je bila serpentina do serpentine sa stijenama koje su se većim dijelom morale minirati i zato se išlo metar po metar i etapno dionica po dionica pune dvije godine. Računajući i put do Tatinice utrošeno je preko 860.000 maraka, što je najveća pojedinačna investicija koje je u izgradnju šumskih kamionslih puteva posljednjih 10 godina realizovao naš kolektiv. Mi smo radi toga ponosni. Otvorili smo dio šuma koje do sada nisu eksploatisane uz dva sela koja su bila na putu nestanka, rekao je Jagodić.

Šumski kamionski put koji je došao do Starog Broda i Tatinice samo je dio od 54 kilometra koliko ih je uz investiciju od 3,9 miliona maraka, izgrađeno od 2006. do kraja prošle, 2014. godine.