Obrazovanje poljoprivrednika u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 24. februara 2015. 058.ba

Obrazovanje poljoprivrednika u Rogatici

KAKO DO VIŠE KUKURUZA I KRMNOG BILjA

ROGATICA – U organizaciji Opštinskog Udruženja poljoprivrednika i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Administrativnoj službi opštine, a pred narednu proljećnu sjetvu, danas je u Rogatici održano stručno predavanje na više različitih tema. Između ostalog jedna od tema bila je „Tehnologija gajenja i izbor hibrida kukuruza za narednu proljećnu sjetvu“, o čemu je, u prisustvu dvadesetak uglavnom mlađih poljoprivrednih proizvođača, govorio doktor Ivica Đalović iz Odjeljenja za kukuruz i krmno bilje Instituta za ratarstvo i povrtlarstvo u Novom Sadu.

Obrazovanje poljoprivrednika u Rogatici (2)

Za visok prinos kukuruza, rekao je između ostalog dr Đalović, osnovni uslov je dobro sjeme i agrotehnika. Dobro sjeme nudi Institut za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada. On predlaže da to budu NS 4023 i 4030, a mogu i drugi iz široke lepeze Instituta, uz primjenu odgovarajuće gustoće pri sjetvi i đubrenje prema vremenski povoljnoj i nepovoljnoj godini. Važno je i vrijeme sjetve. Preporuka je da to bude april uz temperaturu zemljišta od 10 do 12 stepeni Celzijusa i dubinu od 4 do 6 centimetara.

Na predavanju je bilo riječi i o krmnom bilju i ishrani muznih krava, o čemu su govorile doktori Sanja Vladisavljević i Jelena Vlačić, a diplomirani inženjer agronomije Rajko Lajšić, predstavio je kadrovske i materijalne mogućnosti novosadskog instituta, koji svoje proizvode plasira u 36 zemalja Evrope i svijeta.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,