Održan naučni skup o malignim bolestima kod djece

RTRS - Mira Andrić - 06. februara 2015. 058.ba

naučni skup o malignim bolestima u andricgradu

Dr Predojević: RS-oj svake godine nastane između 20 i 25 slučajeva dječijeg kancera

ANDRIĆGRAD – U sklopu obilježavanja Dana borbe protiv dječijeg kancera Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra RS“ organizovalo je u Andrićgradu naučni skup na temu “Liječenje malignih bolesti kod djece u RS – trenutno stanje i perspektiva”.

Prema studiji koju su 2009. godine zajedno radili ljekari specijalisti iz Banjaluke i Sarajeva, pokazalo se da je te godine registrovano 98 novih slučajeva malignih oboljenja kod djece u BIH.

Jelica Predojević

Jelica Predojević

Profesor dr Jelica Predojević, šef klinike za dječije bolesti u Banjaluci, kaže da u RS-oj svake godine nastane između 20 i 25 slučajeva dječijeg kancera. “Smatram da je taj broj veći, obzirom da jedan broj djece odlazi na liječenje u Srbiju i druge zemlje. Trenutno se na klinici u Banjaluci liječi 17-oro djece”, naglasila je Predojević.

Ona ističe da je učestalost malignih oboljenja, daleko veća kod leukemija, koja se s obzirom na stepen rizika uspješno liiječi i do 80 posto. A što se tiče liječenja ovih pacijenata, za većinu ovih oboljenja, posebno za grupe nižeg i srednjeg rizika postoje apsolutno svi uslovi za liječenje i izliječenje kao i za potrebnu dijagnostiku”, navodi Predojević i dodaje da u manjem postotku kod pacjenata sa visokim rizikom bolesti i to kod nekih veoma specifičnih tumora koji su rijetki u svijetu su prinuđeni da takve pacijente šalju na liječenje van naše zemlje.

Milan Latinović

Milan Latinović

Pomoćnik ministra zdravlje i socijalne zaštite RS-e dr Milan Latinović, kaže da je resorno Ministarstvuo u proteklih sedam godina pokrenulo niz aktivnsoti, koje su doprinijele unapređenju dijagnostikovanja i liječenja malignih bolesti.

“Značajne iskorake smo napravili u radiološkoj i laboratorijskoj dijagnostici tako da će uskoro u Univerzitetsku bolnicu u Banajluci biti isporučen jedan od najsavremenijih aparata PCC skener, koji će omogućiti kvaliteniju dijagnostiku malignih bolesti.

Na ovom naučnom skupu održanom u Andrićgradu prisustvovalo je 25 stručnjaka i doktora medicine koji se bave liječenjem karcinoma kod djece. Ustanovljeno je da se što prije mora pristupiti izradi kancer-registra sa svim podacima o oboljelim i terapisjkim protokolima, uz izradu softvera, što će omogućiti Fondu zdravstva RS-e da ubudućnosti planira sredstva za liječenje djece od specifičnih bolesti. Takođe je predložena izrada web stranice i direktnog povezivanja pacijenata sa ljekarima. Skupu je prisustvovalo i Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka“ iz Sarajeva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,