Oprez prilikom čišćenja i paljenja

20.02.2015.

Ranko Simsic Vatrogasno

VIŠEGRAD – Starješina Vatrogasne jedinice Višegrad Ranko Šimšić apelovao je danas da građani budu obazrivi prilikom paljenja i čišćenja korova, ističući da će prema onima koji izazovu požar biti primijenjene zakonske mjere.

“Vatra može da se širi veoma brzo, što može proizvesti veliku materijalnu štetu, a u najgorem slučaju i ljudske žrtve”, rekao je Šimšić na konferenciji za novinare.

On je istakao da je mjerama zaštite od požara zabranjeno paljenje vatre na otvorenom prostoru od 1. aprila do 1. oktobra, na 100 metara od ivice šume, te u blizini objekata u bilo koje doba godine.

“Upozoravamo građane opštine Višegrad da prilikom čišćenja i paljenja korova u njivama i livadama budu maksimalno oprezni, naročito u blizini kuća, pomoćnih objekata i šume. Građani ne smiju napuštati vatre, a prema svima koji izazovu požar biće primijenjene zakonom predviđene mjere”, naveo je Šimšić.

On je rekao da građani mogu da traže pomoć i prijave požar na broj za hitne intervencije 123.

Šimšić je dodao da je prošle godine višegradska vatrogasna jedinica imala 63 intervencije, što predstavlja znatno smanjenje u odnosu na 2013. godinu kada su imali 103 intervencije.