Pomoć Japanaca poljoprivrednicima u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 25. februara 2015. 058.ba

JICA u Rogatici 4

NOVA DONACIJA 40 KRAVA

ROGATICA – Četrdeset visoko steonih krava simentalske rase uvezenih iz Njemačke podijeljeno je danas, 25. februara, poljoprivrednicima iz mjesnih zajednica Borike, Berkovići, Gučevo i Žepa u opštini Rogatica koje je po projektu „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“ donirala japanska razvojna agencija Džajka (JICA) sa sjedištem u Skelanima.

Krave u dobi do najviše dvije godine dobile su porodice iz kategtorije socijalno ugroženih, sa više djece i jedan broj povratničkih porodica u cilju održivog povratka.

Tako je kravu dobila i Gordana Planojević iz Zakoma, majka troje djece, koja, kako je rekla, do sada nije imala krave. Zahvalila se donatoru i svim drugim koji su doprinijeli da i ona dobije ovu donaciju.

JICA u Rogatici 1

„Džajki“ se zahvalio i Edin Ramić, jedan od pet povratnika iz Žepe koji su dobili kravu. On reče da kod kuće ima jednu kravu i nešto ovaca, ali mu je i ova dobro došla za održiv povratak, jer se namjerava isključivo baviti poljoprivredom.

Uz krave, svaki korisnik dobio je i po 100 kilograma stočne hrane.

Uz ovu donaciju Japanaca i načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac zahvalio se „Džajki“ i rekao da je ona lider na ovim prostorima u podršci ruralnom razvoju, jer osim u Rogatici djeluje i u opštinama Srebrenica, Bratunac.

JICA u Rogatici 3

– Ovo je, naglasio je on, dio projekta koji ova Agencija realizuje na području opštine Rogatica. U toku prošle godine oni su za 20 pčelara donirali po 4 roja pčela i osnovni pčelarski pribor, 20 uzgaivača ovaca pomogli su sa po 5 grla, a za 35 voćara obezbjedili su 5900 sadnica visokorodnih jabuka i šljiva. Podijeljene su i veće količine sjemena trava, a kroz infrastrukturni podprojekat uređeno je izvorište „Dobra voda“ u Rađevićima sa koga se vodom za piće snadbijeva preko 360 domaćinstava iz Mjesne zajednice Borike.

Podjeli krava u Rogatici u ime Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Republike Srpske – Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, područna jedinica Sokolac, prisustvovala je Jelena Vlačić.

Obraćajući se novinarima ona je rekla da Ministarstvo pruža punu podršku ovom projektu od samog početka. Uz ostalo, učestvovali smo i u odabiru junica u Njemačkoj. U pitanju je simentalska rasa kombinovanog tipa za proizvodnju mlijeka i mesa jako dobro adaptirana na naše agroekološke uslove.

JICA u Rogatici 2

– Cilj Ministarstva je, naglasila je ona, da se ide na okrupnjavanje farmi i na povećanje proizvodnje mlijeka za što se izdvajaju znatna finansijska sredstva kroz premiranje proizvodnje, a provode se i druge mjere u nadi da se i na ovim prostorima dobije kvalitet i količine mlijeka koje su nam potrebne, a da sve bude ekonomski isplativo za poljoprivredne proizvođače.

Obaveza korisnika krava kao donacije je da prvo žensko tele vrati nosiocu projekta, a on će ga dodijeliti novom korisniku i tako u krug kako bi se uticalo na poboljšanje pasminskog sastava goveda na području opštine i šire, na jednoj i ekonomski održiv povratak i zadržavanje mladih na selu na drugoj strani.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,