Potrebno izmjestiti dio puta za Јošanicu

07.02.2015.

Put Foca-Josanica

FOČA – Lokalni put Foča – Jošanica je već sedam dana neprohodan zbog klizišta koje je odnijelo dio kolovoza na četvrtom kilometru od grada u mjestu Jamakovina, a iz opštine Foča navode da se čeka izrada projekta i stabilizacija vremenskih prilika, nakon čega bi trebalo da počne rekonstrukcija oštećenog dijela puta.

Geolog Hidroelektrana na Drini Čedo Kalajdžić rekao je Srni da je na tom mjestu u Drinu skliznuo nasip i smatra da je rješenje izmiještanje trase.

“Put je davno rađen u uslovima kada saobraćaj nije bio gust, tako što je djelimično zasječena padina, a djelimično nasut materijal. Pošto je padina jako strma, taj nasip nema pravi oslonac”, pojasnio je Kalajdžić.

On je ocijenio da su pojavi klizišta posebno pogodovali kamioni, koji su prethodnih godina prevozili šljunak, kao i prošlogodišnje nasipanje puta.

“Tokom prošlog ljeta izvršeno je nasipanje, a svako nasipanje povećava težinu tog materijala i utiče negativno na njegovu stabilnost. Dovoljno je samo da dođu jače vode, da to raskvase i da nasip krene. To se upravo desilo u Jošanici”, rekao je Kalajdžić.

Prema njegovim riječima, nasuti materijal je skliznuo, a klizište je potom odnijelo i drveće u Drini, pa taj dio puta, iznad provalije duboke oko 50 metara, izgleda zastrašujuće.

Navodeći da bi rješenje bilo “zasijecanje i proširivanje u padinu na tom dijelu u širinu 60 do 70 metara, sa uređenjem kosine”, Kalajdžić je rekao da bi trebalo uraditi projekat rekonstrukcije cijelog puta od Foče do Jošanice i dalje do granice sa Federacijom BiH, jer je ova dionica, kojom saobraća veliki broj vozila, jako uska i na dosta mjesta oštećena.

Saobraćaj na putu prema Jošanici je obustavljen, ali vozači uz veliki rizik prolaze na sopstvenu odgovornost. Alternativni pravac je makadamski put preko Ustikoline, kroz FBiH, kojim je, umjesto 15, potrebno oko 45 minuta, da bi se iz Jošanice stiglo u Foču.

Školski autobus saobraća do klizišta, gdje preuzima ili ostavlja đake, koji preostalih četiri kilometra puta prelaze pješice.