Prvo polugodište u Srednjoškolskom centru u Rogatici – Učenje ni za mršavu trojku

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 17. februara 2015. 058.ba

Srednja škola u Rogatici

ROGATICA – Izostanci sa nastave česta su tema u rogatičkom Srednjoškolskom centru „27. januar“. O tome se raspravlja na sastancima mendžmenta, među nastavnicima, nastavničkim vijećima, školskom odboru i drugim organima. S razlogom, jer su izostanci sa nastave prešli već 11600 časova ili skoro 30 časova po učeniku.

– Izostaje se radi bolesti, a često i svjesno bježi sa nastave od slabih ocjena, i opravdano i neopravdano. Opravdano je nešto više od 9600 ili 24,7 časova po učeniku, a neopravdano 1700 časova ili 4,4 po učeniku, reče v.d. direktora Centra Jelena Despotović.

– Trenutno je u Centru, dodaje ona, 388 učenika u 18 odjeljenja, od čega jedno trećeg stepena za zanimanje bravar, po osam odjeljenja ekonomske struke i gimnazije opšteg smjera i jedno drvnih tehničara. U cjelini uzev, oni su u učenju ostvarili prosječnu ocjenu 2,69. Gimnazijalci su ostvarili prosječnu ocjenu od 3,23, ali su zato ekonomisti i drvni tehničari tek 2,35 i 14 budućih radnika bravara svega 2,07, odnosno bez i jedne slabe ocjene polugodište je okončalo 232 učenika ili nešto manje od 60 posto.

Jelena Despotovic

Među učenicima koji su uspješno okončali polugođe 51 je sa ocjenom odličan, 102 vrlo dobar, 67 dobar i dovoljan 12. Jednu ili više slabih ocjena sakupilo je 155 učenika, među kojim prednjače budući ekonomisti sa čak 46,7 posto slabih ocjena.

Ako bi se pravilo poređenje sa istim periodom prošle školske godine, onda treba reći da su lani bila dva odjeljenja sa 31 učenikom više. Prosječna ocjena bila je 2,90, a 126 učenika imalo je jednu ili više slabih ocjena.

Izostanci sa nastave u prvom polugođu prošle u odnosu na isti period ove škoske godine razlikuju se samo u četiri časa iako je ove godine 31 učenik manje. Po učenku je iznosio 27 časova, a neku od vaspitno-disciplinskih mjera primjenjeno je nad 121 učenikom. U tome su prednjačili ukori odjeljenskih starješina nad 68 učenika.

I u ovoj godini opšte vladanje učenika nije na zavidnoj visini. Ukor kao vaspitnu mjeru koju izriče odjeljenski starješina dobilo je 74, a odjeljensko vijeće „kaznilo“ je 19 učenika. Direktor i nastavničko vijeće imali su posla sa 38 učenika, a jedan učenik četvrtog stepena ekonomske struke, trećeg razreda, isključen je iz škole. Zanimljivo je radi se o učenici koja je imala 32 neopravdana izostanka, a iz škole se automatizmom „ide“ sa najviše 27.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,