Saopštenje bivših igrača FK „Sutjeska“

27.02.2015.

FK Sutjeska - grb

FOČA – Mi, bivši igrači FK „Sutjeska“ iz Foče, obraćamo se javnosti razočarani ponašanjem sadašnjeg seniorskog pogona, fudbalera koji štrajkom i netreniranjem zadnjih desetak dana, a pred sam početak proljećnog dijela prvenstva u Prvoj ligi Republike Srpske, ozbiljno narušavaju kredibilitet našeg kluba.

U vremenu, u kome smo mi igrali, uobičajeno je bilo da to činimo bez bilo kakvih novčanih naknada, ali smo igrali jer smo voljeli fudbal, klub i grad. Eventualni fudbalski autoritet u gradu sticali smo isključivo sopstvenim angažmanom sa jasnom željom i ciljem – da sportsku Foču na najbolji način predstavimo u zemlji i okruženju. Smatramo da takav pristup treba da bude prisutan i u današnje vrijeme, i zato ne možemo da prihvatimo trenutnu situaciju u kojoj igrači FK „Sutjeska“ traže smjenu predsjednika ili sportskog direktora, a ne da to učine legalni organi kluba, poput Upravnog odbora ili Skupštine.

Jasno je da organizacija kluba može i mora biti bolja, da ima određenih nepravilnosti u njegovom funkcionisanju, ali za kršenje zakonitosti moraju biti uključeni mjerodavni nadležni organi. Ako je istina da su isplaćene sve plate za proteklu godinu, jedna premija i da se duguje druga premija, štrajk fudbalera smatramo presedanom, jer živimo u vremenu duboke ekonomske krize, u kome je lični dohodak za mnoge naše sugrađane sam po sebi premija. Svjesni smo da je današnje vrijeme drugačije od onog našeg, da fudbaleri treba da žive od nečega, ali smatramo da novac ne smije biti prioritet za jednog fočanskog fudbalera, već igranje u „Sutjesci“ privilegija i ponos.

Sadašnji sportski direktor je ličnost sa najdužim stažom igranja u FK „Sutjeska“, dugogodišnji kapiten, neko ko je oduvijek bio sportski i ljudski uzor za sve nas, čovjek koji je ratovao za klub i državu, i sigurni smo da nije i ne može biti prepreka u funkcionisanju kluba.

Na kraju, krajnje dobronamjerno, apelujemo na sve fudbalere da počnu da treniraju, od Upravnog odbora tražimo da ispoštuje preuzete obaveze i predlažemo da se u što skorije vrijeme sazove vanredna skupština kluba u cilju njegove konsolidacije, stoji u Saopštenju koje je potpisalo 11 nekadašnjih igrača „Sutjeske“.