Savanović: Ne dovoditi u pitanje slobodu srpskog naroda

15.02.2015.

Milenko Savanovic u Dobrunu

VIŠEGRAD – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas u Dobrunu, na obilježavanju 211 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka, da niko ne smije dovesti u pitanje slobodu srpskog naroda, jer je do nje teško doći.

“Ovo je dan kada se prisjećamo događaja od prije 211 godina kada je sazrijevala svijest za potrebom oslobađanja od turske okupacije i kada su ljudi snagom razuma i duha organizovano stupili u borbu protiv okupatora”, rekao je Savanović obraćajući okupljenima.

On je istakao da se moraju evocirati sjećanja na te događaje, jer su oni na neki način odredili našu sadašnjost, a kreiraju i budućnost.

“Ovdje treba da se okupljamo i da evociramo uspomene na naše junake, na Karađorđa i sve one koji su bili sa njim”, rekao je Savanović.

Zamjenik predsjednika Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Miloš Lazović rekao je da ova organizacija u programu svog djelovanja ima njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i evociranje uspomena na srpske junake.

“Jedna od glavnih ideja Boračke organizacije jeste njegovanje patriotizma”, rekao je Lazović.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković rekao je da su srpski narod kroz istoriju krasile vrline kao što su moral, zajedništvo i junaštvo.

Milenko Savanovic u Dobrunu 2

Sveštenik Miloš Jovanović rekao je da je podizanje Prvog srpskog ustanka predstavljalo veliku prekretnicu za srpsku državu i da se kroz ovaj, kao i druge ustanke, očuvao nacionalni identitet srpskog naroda.

Jovanović je naveo da je srpski narod opstao zahvaljujući, prije svega, crkvi oko koje se okupljao.

“Narod se okupljao oko crkve da se ekonomski, politički i na svaki drugi način odupre turskoj imperiji naprednom ideologijom”, rekao je Jovanović.

Služenjem svete arhijerejske liturgije u manastiru Uspenija Presvete Bogorodice u Dobrunu kod Višegrada počelo je obilježavanje 211 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Na spomeniku voždu Karađorđu, koji se nalazi na stijeni iznad manastirske porte, vijence su položili ministar Savanović, predstavnici Ambasade Srbije u BiH, Boračke organizacije, Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, te opštine Višegrad.

U Narodnom domu manastir Dobrun za goste je upriličen kulturno-umjetnički program.

Prvi srpski ustanak počeo je kao pobuna protiv dahija i prerastao u oslobodilačku borbu protiv Osmanske imperije.

Ovaj istorijski događaj predstavlja početak srpske borbe za oslobođenje, odnosno rađanje srpske moderne države u 19. vijeku i kao takav zauzima posebno mjesto u istoriji srpskog naroda i države.

Vođa ustanka Karađorđe Petrović jedna je od nasjajnijih ličnosti u srpskoj istoriji.