Stanove dobilo 12 porodica

13.02.2015.

Stanovi u Foci

FOČA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović uručio je danas porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida ključeve 12 stanova u novoizgrađenoj zgradi na Gornjem Polju u Foči.

Savanović je dodao da se u Foči trenutno gradi i zgrada sa 10 stanova koja će, prema procjenama, biti završena sredinom godine.

“Neće se na tome stati, jer ćemo krajem godine raspisati novi oglas da bi svi, koji se iz raznoraznih razloga nisu javili 2007. godine, dobili šansu, ukoliko ispunjavaju uslove”, rekao je Savanović novinarima.

On je podsjetio da je u okviru programa stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija, za koji je konkurs raspisan krajem 2007. godine, a koji se završava ove godine, opština Foča dobila ukupno 58 stambenih jedinica, za šta je izdvojeno oko 1.700.000 maraka.

Savanović je naveo da, prema procjenama resornog ministartva, u Republici Srpskoj ima još oko 1.000 ljudi iz ove kategorije koji nisu riješili stambeno pitanje.

“U narednim godinama planiraćemo sredstva u projekcijama budžeta da bismo završili ovaj humani, odgovorni i obavezni program institucija Srpske”, dodao je Savanović.

On je naveo da kasni isplata nepovratnih sredstava za gradnju stambenih jedinica, ali da je to priroritet koji će brzo biti riješen. Taj vid pomoći u Foči očekuje 29 porodica.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je zgrada na Gornjem Polju koštala 450.000 maraka, a da je lokalna zajednica učestvovala sa 20 procenata.

“Sa još 10 stanova, koji će polovinom ove godine biti izgrađeni, mi smo u Foči praktično završili program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije”, naveo je Mašić.

Supruga poginulog borca Anka Škipina presrećna je što je, nakon 20 godina, dobila krov nad glavom. “Osjećanja su pomiješana, i tuga i radost. Zahvaljujem Vladi Republike Srpske i Boračkoj organizaciji”, rekla je ona.

U okviru posjete opštini Foča, Savanović je zajedno sa ministrom porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasminom Davidović položio cvijeće na centralni spomenik borcima i civilima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.